Sportolni jó – csak drága...

Sportszerek bő választékban

2003. március 7., 01:00 , 112. szám

A jóléti országokban mára divattá nőtte ki magát az egészséges életmód, a rendszeres mozgás, sportolás. Az, hogy Kárpátalján mikor válik természetessé és szokványossá egy kis munka utáni fallabdázás, teniszezés, esetleg golfozás, egyelőre a költői kérdések sorába tartozik. Az úszás, kerékpározás, kosarazás, futballozás, görkorcsolyázás, síelés lehetőségei azonban hellyel-közzel már nálunk is adottak, bár nem igazán használjuk ki azokat. A sportoláshoz mindenekelőtt sportszerek szükségeltetnek, az alábbiakban ezért annak jártunk utána, milyen sportszereket kínálnak a megye nagyobb városainak szaküzletei.

Munkácson és Ungváron már több ilyen szaküzlet is működik, melyek árukínálatából első látásra kiderül, hogy egyes sportágak meglehetősen komoly anyagi befektetést igényelnek, némely sportcikkek pedig státusszimbólumnak sem utolsók.

Ami a választékot illeti, viszonylag széles a paletta. Találunk teniszütőt és asztalitenisz-felszerelést; görkorcsolyát, rollert és kerékpárt; számos védőfelszerelést: sisakot, könyök- és térdvédőt; futball- és kosárlabdát minden mennyiségben, hozzá való gyűrűt és kapuhálót; a téli időszakra pedig számtalan síléc és sífelszerelés közül válogathatunk. A vásárló kérésére egy-egy bokszkesztyű, félprofi szánkó, esetleg néhány súlyzó is előkerül az üzletek raktáraiból, ezek iránt azonban, mint kiderült, nem számottevő a kereslet.

A sportszerek árát tekintve legalább ennyire széles a skála, a termékek minőségétől függően két, de akár négyjegyű szám is kerülhet a blokkra.

A labdajátékok szerelmesei olcsó labdát 30–60 hrivnya közötti áron vásárolhatnak, míg az igényesek 120–200 hrivnyát is költhetnek rá. Kosárgyűrű 70–100, kapuháló 150–200 hrivnya közötti áron kapható. Tollaslabdakészletet 15–45, asztalitenisz-felszerelést 45–60 hrivnyáért vásárolhatunk, míg a tenisz kellékei ennek akár többszörösét is elérhetik. Az egyszerű teniszütők ára 95–145 hrivnya, közepes árfekvés esetén 230–400 hr, míg egy-egy márkás ütő 600–1200 hrivnyába is kerülhet (a hozzá való ütőtok ára 400–900 hr).

A „plafonnál” ma­radva, találunk 700–900 hrivnyás gör­korcsolyákat, 250–600 hrivnyás sporttáskákat vagy 400–600 hrivnyás bokszkesztyűket (ez utóbbiak „egyszerűbbjei” 140–150 hriv­­nyába kerülnek).

A márkás sífelszerelések ezen árkategóriát is „túlszárnyalják”: a sílécek ára 900–3000 hrivnya között „mozog”, síbakancs pedig 800–1200 hrivnyáért kapható. Az általunk talált legkisebb méretű síbakancs egy hároméves ifjonc síelő lábaira való, értéke 450 hrivnya.

A kereskedők általános véleménye szerint Kárpátalján a kerékpár a legkelendőbb sportszer – legalábbis ebből veszünk legtöbbet, bár korántsem bizonyos, hogy minden esetben kimondottan testedzésre is használjuk. Természetesen a kétkerekűek ára is változó, kerülhetnek 450–600, de akár 1500 hriv­nyába is.

A sportszerekkel szemben jóval szívesebben költünk sport- és szabadidőruhára, ugyanakkor ebben is inkább a divat, semmint a rendszeres mozgás szándéka motivál bennünket. E széles vásárlói igényt támasztja alá a megyeszékhely és Munkács márkaboltjainak bő áru­választéka is.

Az edzőcipők között egyaránt találunk Nike, Fila, Puma, Adidas márkájú termékeket, melyek értéke 300–500 hrivnya között mozog. A Nike, Fubu, ACG, Adidas pólók ára 45–100 hriv­nya, a Lotto vagy Adidas tréningruháké pedig 350–450.

Itt hívjuk fel a leendő vásárlók figyelmét, hogy a minőségi ruházat esetén (is) célszerű gondosan elolvasni, majd betartani a termék kezelési útmutatóját, különben hamar tönkre­mehet a mosógépbe, centrifugába nem való, vasalásra alkalmatlan kedvenc ruhadarab.

Popovics–Váradi