Elhúz a Sahtar

Pontosztozkodás a rangadón

2003. március 14., 01:00 , 113. szám

Az Ukrán Kupa elődöntőinek első mérkőzéseivel rajtolt a tavaszi honi futballidény, a hétvégén pedig már a bajnokság tavaszi idény­nyitójára is sor került.

A bajnokság első és második helyezettjének találkozóján Dnyip­­ropetrovszkban kritikán aluli pálya fogadta a csapatokat, így a játékosoknak nagyobb feladatot jelentett a jeges, havas és rendkívül mély talajú játéktérrel való birkózás, mint az egymás elleni küzdelem. Végül maradt a gól nélküli döntetlen (Dnyipro–Sahtar 0-0). A másik elődöntőn lényegében egy fél óra alatt eldőlt a továbbjutás sorsa. A Bodnár Lászlóval a soraiban felálló vendég Dinamo Kijev semmi esélyt sem hagyott a döntőbe kerülésre az élvonal újoncaként eddig bravúros kupamenetelést bemutató Volinynak (Voliny Luck–Dinamo Kijev 0-4).

Az április 16-i visszavágók előtt tehát újra érik a tavalyi Sahtar–Dinamo kupafinálé.

A tavaszi idénynyitó rangadójára is Dnyipropetrovszkban került sor, ahol a Dinamo Kijev vendégszerepelt. Gavrancsics szabadrúgásgóljával a vendégek már a 11. percben meg­szerezték a vezetést, ám az exdinamós Veng­linszkij a második játékrész elején egymaga megfordította az állást. A fővárosiak részéről újra egy légiós, ezúttal a brazil Rincon következett, aki a 80. percben távoli lövéssel egalizálta az eredményt. A hajrában mindkét oldalon kimaradt még egy-egy lehetőség, maradt a 2-2-es döntetlen. A vetélytársak pontvesztését maximálisan kihasználta az éllovas Sahtar, miután Belik találatával 1-0-ra nyert az alsó régióhoz tartozó Metaliszt Harkov otthonában. Mivel az élmezőny gárdái közül az Arzenal Kijev is hazai környezetben vesztett pontot, a bányászcsapat előnye 5 pontra nőtt legközelebbi vetélytársával szemben.

A 16. forduló eredményei: Dnyipro–Dinamo Kijev 2-2, Me­­­­ta­liszt Harkov–Sahtar Doneck 0-1, Arzenal Kijev–Metalurg Zapo­rizzsja 0-0, Kárpáti Lviv–Tavrija Szimferopol 3-1, Cser­nomorec Odessza–Metalurg Voliny Luck 2-0, Ilicsevec Mariupol (új névvel vágott tehát az idénynek a korábbi Metalurg) – Krivbász 2-0, Metalurg Doneck–Vorszkla Pol­tava 2-0, FK Olekszandrija–Obo­lony Kijev 1-0.

Az első helyen álló Sahtarnak 41 pontja van. A Dnyipro 36, az Arzenal és a Dinamo egyaránt 34 pontos. A vasárnap sorra kerülő 17. fordulóban újabb rangadóra, ezúttal a Sahtar–Dnyipro derbire kerül sor.

(tamási)