Hatvanötezer aláírás a státustörvényért

Átadták a kárpátaljai aláírásokat

2003. március 14., 01:00 , 113. szám

Hétfőn délben Budapesten nyújtotta át Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke Csoóri Sándor költőnek, a kedvezménytörvény megmentéséért február közepén meghirdetett aláírás-gyűjtési akció kezdeményezőjének azokat az aláírási íveket, amelyek az akcióhoz csatlakozó KMKSZ szervezésében Kárpátalján összegyűjtött mintegy 65 ezer aláírást tartalmazták.

Kovács Miklós lapunknak nyilatkozva kifejtette: a magyar nemzet egységét jelképező törvény kérdésében „nincs középút”. A jogszabály lényege, hogy az állammal rendelkező magyarok támogatják az állammal nem rendelkező magyarokat. Ameny­­nyiben megpróbálják ezt a tételt kiiktatni a törvényből, úgy az elveszíti minden elvi, jogi és logikai összefüggését. Ebben a vagy-vagy kérdésben a kárpátaljai magyarok a maguk hatvanötezer aláírásával most egyértelműen letették voksukat – hangsúlyozta.

– Amint annak idején a kárpátaljai magyarság negyvenezer aláírással, azaz számarányát jelentősen meghaladó mértékben járult hozzá a kedvezménytörvény megszületéséért kezdeményezett aláírás-gyűjtési akcióhoz, úgy most az alig egy hónap alatt összegyűjtött hatvanötezer aláírással ugyancsak számarányán felül foglalt állást a jogszabály védelmében. Reméljük, mostani akciónk legalább olyan sikeres lesz, mint az előző – mondta végezetül az elnök.

Ugyanekkor vette át Csoóri Sándor a Hajrá Magyar­orszá­gért Mozgalom által az anyaországban összegyűjtött első negyvenezer aláírást. Mint megjegyezte, a Felvidéken és a Vajdaságban is folytatják az aláírásgyűjtést, de ezekről a területekről egyelőre nem érkezett még összesítés. Az író az MTI érdeklődésére elmondta: az összegyűjtött aláírásokat a Magyar Állandó Értekezlet következő ülésén adják át a testületnek, valamint lehet, hogy a dokumentumokat eljuttatják a parlamentnek is.