Reform: Akarják is, meg nem is

2003. március 14., 01:00 , 113. szám

Képviselői nyilatkozatok és politológusi vélemények szerint aligha sikerül záros határidőn belül elfogadtatni az ukrán parlamentben a Leonyid Kucsma elnök által múlt szerdán a tv-ben ismertetett és másnap a törvényhozáshoz benyújtott alkotmánymódosítási törvényjavaslatot, amely az elnöki jogkörök egy részének a parlamentre és a kormányra történő átruházását célozza.

Ihor Zsdanov, a Razumkov politikai és gazdasági kutatóközpont (UCEPI) igazgatója szerint a parlament a javaslatok közül támogatni fogja az arányos választási rendszert és a parlamenti többség által történő kormányalakítást, viták várhatók viszont a kétkamarás parlamentről, egyes minisztereknek az államfő, másoknak a parlament által történő jelöléséről. (A belügy-, a külügy-, a honvédelmi és a katasztrófavédelmi minisztérium élére továbbra is az államfő jelöltjei kerülnének.) A politológus szerint aligha fogadják el a jogszabályt a 2004. évi elnökválasztás előtt az idő rövidsége és amiatt, hogy a politikusok a politikai reform helyett a választási kampányra összpontosítanak majd.

Julija Timosenko jobboldali pártvezető szerint aligha fogadja el a parlament a módosítási javaslatot, melynek valódi célja Kucsma elnök mandátumának további két évre történő meghosszabbítása, valamint a parlament feloszlatásához való jog biztosítása az államfő számára (a hatályos alkotmány értelmében ehhez nincs joga).

Mikola Tomenko, a Mi Ukrajnánk jobboldali pártszövetség képviselője szerint a kétkamarás parlament a föderális berendezkedésű, illetve monarchikus hagyományokkal rendelkező államokra jellemző, és gyakran erős elnöki hatalommal párosul, márpedig az államfő éppen a parlament hatáskörét kívánja növelni.

Sztepan Havris és Valerij Pusztovojtenko, az elnököt támogató Demokratikus Kezdeményezések frakció és a Népi Demokratikus Párt vezetői közölték: többségükben támogatják az elnöki javaslatokat, de hozzátették: ellenzik a kétkamarás parlamentet és a törvényhozás létszámának csökkentését.

MTI–ntk