Bangladesiek voltak a felbujtók

Újabb lázadás a pósaházai menekülttáborban

2003. március 21., 01:00 , 114. szám

Március 13-án hajnalban ismét lázadás tört ki a munkácsi járási Pósaháza (Pavsino) melletti menekülttáborban. A tábor másfél éves fennállása során ez volt az itt fogva tartott illegális bevándorlók harmadik tiltakozó megmozdulása .

A Politicsna Ukrajina című kijevi internetes újság és a Deutsche Welle ukrán hírszolgálata szerint a Munkács közelében létesült menekülttáborban a lázadást bangladesi menekültek szították, mert szerintük a nemrég módosított ukrán idegenrendészeti törvény hátrányosan érinti az elfogott illegális mig­ránsokat.

Az elmúlt másfél évben a mostani már a harmadik komolyabb zavargás a Munkács melletti szálláshelyen. A két korábbi zendülést a táborlakók a rossz ellátás és elhelyezés elleni tiltakozásból kezdeményezték. A mostani lázongás közvetlen oka az, hogy a módosított jogszabály rendelkezése szerint ezentúl a rendőrség helyett a határőrség toloncolja ki Ukrajnából a határ közelében elfogott illegális határátlépőket. Ennek megfelelően az elmúlt napokban a rendőrség 130 kitoloncolásra váró külföldit szállított vissza Ungvárról a munkácsi táborba. A zendülést is ezek a személyek kezdték, amikor megtudták, hogy – teljesen jogszerűen – saját költségükön kell Kijevbe utazniuk, mivel a határőrségnek nincs pénze az elszállításukra.

Mint Eduard Sztebljuk, a megyei határőr-parancsnokság szóvivője a hírt megerősítve a Kárpátaljának elmondta, a „béketárgyalásokat” követően megnyugodtak a kedélyek, és a 130 lázadó beleegyezett abba, hogy saját költségén utazzon Kijevbe.

B. J. – V. B.