„Nem lehet mindenkit megfélemlíteni”

Erősödött a KMKSZ Ugocsában

2003. március 21., 01:00 , 114. szám

Mintegy száz küldött részvételével került sor vasárnap a KMKSZ Nagyszőlősi Járási Középszintű Szervezetének 14. közgyűlésére Nagyszőlősön, a helyi középiskolában.

Az elmúlt esztendőt Milován Jolán, a középszintű szervezet elnöke értékelte:

– A múlt évben a Nagy­szőlősi járásban 19 ezer ember folyamodott magyar igazolványért, bizonyítva, hogy az itt élő emberek értik a törvényt, magukénak érzik üzenetét. Ugocsában is több ezren voksoltak a törvény kiüresítése ellen, ami elsősorban az alapszervezeti elnökök helyt­állását dicséri, s azokat, akik nevükkel vállalták véleményüket. Idén nem volt választási kampány, az emberek mégis nagy érdeklődést mutattak a szövetség alapszervezeti közgyűlései iránt, megfogalmazva a közügyekkel kapcsolatos kérdéseiket és véleményüket. A szervezet tagsága tovább gyarapodott, a 25 ugocsai alapszervezet jelenleg több mint 9500 tagot tömörít – mondta.

A népszámlálás kedvező mutatóiról szólva az elnök rámutatott, a Nagyszőlősi járás az egyetlen, ahol a tíz évvel korábbi adatokhoz képest nemhogy nem csökkent, de jelentős mértékben növekedett a magyarság lélekszáma, ami a görög katolikus egyház megerősödése mellett a KMKSZ közel másfél évtizedes tevékenységének is betudható.

Beszédében Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke kiemelte: a szövetség aktív szervezet, amely azon munkálkodik, hogy megértse és hangot adjon a közvéleménynek.

– Jelenleg sokféle kihívás és megpróbáltatás éri az embereket, így mindenki számára világossá és egyértelművé kell tenni a helyzetet és az ezzel kapcsolatos teendőket. Ha nincs más járható út – lásd a státustörvényt és a vízumkényszert, mely kérdésekben sem a diplomácia, sem a tárgyalásos módszer nem hozott megoldást –, a nyilvános politikai kiállást is fel kell vállalni, mert rajtunk kívül nincs más magyar politikai érdekvédelmi erő, amely kiálljon a magyar ügyekért Kárpátalján. „Aki fél, az most még elmehet” – mondta a végső ostrom előtt az egykori várvédő. Mást, biztatóbbat mi sem mondhatunk, hisz a tendencia adott, a nyomás fokozódni fog. A KMKSZ-nek azonban meg kell mutatni, hogy nem lehet mindenkit megfélemlíteni és az aktuális érdek szerinti akolba terelni – fűzte hozzá az elnök.

A közgyűlésen bejelentették, hogy a szövetség alapszabálya értelmében Illyés István a továbbiakban nem lehet a megyei választmány tagja (mivel más politikai szervezet tisztségviselője), helyét a jövőben a választmány korábbi póttagja, Királyi Károly tölti be.

Popovics Zsuzsanna