Átalmennék én a Tiszán…

Népdaléneklési és néptáncverseny Tiszapéterfalván

2003. március 28., 01:00 , 115. szám
Az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola Nefelejcs táncegyüttesének kis csoportja

Nyolcadik alkalommal rendezte meg idén az „Átalmennék én a Tiszán” című népdaléneklési és néptáncversenyt a KMPSZ március 25-én, Bartók Béla születésnapján.

A Tiszapéterfalvai Művészeti Iskolában a verseny házigazdái, Biki Ottó igazgató és Berki Károly, a KMPSZ alelnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a népviseletbe öltözött fiatalok vették birtokukba a tanintézmény színpadát. A 7-12 évesek népdalcsokrait a 13-18 éves fiatalok népdalai követték, majd a táncosok mutatták be tudományukat. Az első fordulót követően ismét az idősebb korosztály (13-18 évesek) képviselői álltak a lelkes nézőközönség elé. A könnyűnek egyáltalán nem mondható kötelező énekek elhangzását követően a héttagú zsűri kihirdette a helyezéseket. A legkisebbek korcsoportjában a tiszapéterfalvai Nagy Réka (felkészítő tanára Gajdos Viktória) lett az első, őt követte Seres Péter (Gajdos Viktória), illetve a técsői Kristofóri Klaudia (Kris­tofóri Gyöngyi). A nagyoknál Kocsis Julianna (Gajdos Viktória) verte fejhosszal a mezőnyt, őt a Munkácsi Magyar Katolikus Líceum diákja, Bakos Gábor (Zsupán Szilvia) és a bátyúi Ember Emese (Ember Éva) követte. A néptáncosoknál az Akna­szla­tinai Bolyai János Középiskola Nefelejcs néptánc­együttesének nagycsoportja (felkészítő tanáruk Vajnági Éva) szerzett első helyezést, a második a técsői Kristofóri Klaudia–Mészáros Tamás páros (Kris­tofóri Gyön­gyi), a harmadik a nagyszőlősi Ugocsa néptánc­együttes lett. A legfiatalabb résztvevőnek járó oklevelet a tisza­péter­falvai Seres Péter vehette át, a Nagy­szőlősi Járási Állami Adminisztráció Művelődési Osztályának ajándékát pedig Kocsis Julianna kapta.

– A honfoglalás korában számos nép tűnt el a történelem süllyesztőjében – mondta zárszavában Berki Károly –, a magyarság azonban olyan kultúrával rendelkezett, amely átsegítette őt a jelenbe. A mi feladatunk sem más, mint a hagyományok átörökítése, hogy ez a kultúra megőrizzen bennünket is.

O. T.