Döcögős tavaszi rajt

Ungvári Zakarpattya

2003. március 28., 01:00 , 115. szám

Sehogyan sem akart megtörténni az ungvári Zakarpattya tavaszi bemutatkozása az országos labdarúgó-bajnokságban. Viktor Rjasko együttese – a másodosztályban egyedüliként – hétfőn játszotta első bajnoki mérkőzését.

Arról korábban már hírt adtunk, hogy a Szokol Zolocsev elleni hazai idénynyitó az Avangard stadion talajának megkímélése érdekében maradt el, a múlt héten viszont az ungvárihoz hasonlóan ugyancsak Avangard stadionként ismert szumiak pályája bizonyult alkalmatlannak a játékra, így nem tudták lejátszani a 19. fordulóban a Szpartak–Zakarpattya mérkőzést sem. A két elmaradt találkozó között azonban van egy lényeges különbség. Míg a tavaszi nyitány elhalasztásához – több mérkőzéssel egyetemben – hozzájárult az Ukrán Hivatásos Labdarúgó Liga, addig Szumiban még csak kísérletet sem tettek a havas, több helyen jéggel és sárral borított játéktér megtisztítására. Az összecsapás játékvezetőjének kijelölt Genagyij Kovalenkónak nem kellett sokáig töprengenie azon, hogy ne engedje lebonyolítani a találkozót, hiszen ilyen talajon igen nagy a sérülésveszély. Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy a pálya szemrevételezésekor az egyik kapu nem kevesebb, mint 18 centiméterrel volt alacsonyabb a másiknál!…

Bár a fejleményeket még nem tudjuk, de a szabályok értelmében a liga ilyenkor általában a vendégcsapat javára ítéli oda a 3 pontot, a rendező egyesület pedig még egy alapos büntetésre is számíthat. Nem kizárt persze, hogy újrajátszást rendelnek el.

A hétfőn délután lebonyolított 20. fordulóban legjobbjaink az ugyancsak 25 ponttal álló FK Kraszilov együttesét látták vendégül. Labdarúgóink meglehetősen harmatos, idény eleji játékot produkálva, Miscsenkónak az első félidő hajrájában lőtt góljával saját pályájukon maradtak alul a vendégekkel szemben.

(tamási)