Egy „szibériai magyar” hazalátogat

Több ezer kilométernyire a szülőföldtől

2003. március 28., 01:00 , 115. szám
A megzabolázhatatlan Szibéria

Károly Sándor egy-két évente több mint hétezer kilométernyi utat tesz meg vasúton az oroszországi Uszty-Kut városától szülőfalujáig, Mezőkaszonyig, hogy meglátogassa édesanyját. Idén is megtette ezt a majd egy hétig tartó utat, miután több mint huszonöt éve úgy döntött, a távoli Szibériában telepszik le.

– Hogyan került ilyen messzire szülőföldjétől?

– 1975-ben az akkoriban megnyílt beregszászi műszergyárban kaptam munkát. Egy alkalommal Irkutszkba utaztunk kiküldetésbe, ahol a gyár termékeit mutattuk be. Majd négy hónapot kellett vesztegelnünk a városban, míg termékeink vasúton megérkeztek. Közben munkalehetőséghez jutottam, ott is ragadtam, miután megismerkedtem későbbi fele­sé­gem­mel, Taty­ja­ná­val, akivel 1976 márciusától élünk boldog házasságban.

– Szerelem első látásra?

– Igen.

– Hogyan fogadták döntését a szülei?

– Mint minden szülő... Akkoriban azt mondták Kárpátalján, hogy Szibériába csak száműzetésbe mennek emberek, nem pedig saját akaratukból. Ám amikor látták, hogy jól megy a sorom, hogy rátaláltam életem párjára, megnyugodtak. 1976-ban költöztünk Ir­kutszk­ból Uszty-Kutba, mely 1100 kilométerre található Irkutszktól és 7600 kilométerre Kárpátaljától. Ma is ott dolgozom, a város víz- és hőszolgáltató vállalatának igazgatójaként.

– Felelősségteljes beosztás ez a hideg Szibériában…

– Valóban. A téli átlaghőmérséklet nálunk mínusz 30 fok, de nem ritkák az 50–60 fokos hidegek sem, ezért aztán óriási felelősség hárul a vállalatra. Ha télen csőtörés vagy egyéb meghibásodás történik a rendszerben, rendkívül gyorsan kell reagálnunk. Majdnem minden évben előfordulnak extrém helyzetek, ugyanis a város fűtési rendszerének infrastruktúrája elavult. Ha például 50 fokos hidegben egy 600 milliméteres vagy annál nagyobb átmérőjű főnyomócső eltörik, 3-4 óra alatt ki kell küszöbölnünk a hibát, ennél kisebb átmérőjű cső törésénél vagy repedésénél pedig ennél jóval kevesebb idő jut a helyreállításra, hiszen szinte pillanatok alatt befagy a víz, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat a város hőellátására nézve.

– Mennyi időre van szüksége egy a kárpátaljai időjáráshoz szokott embernek az akklimatizálódáshoz?

– Eleinte számomra is kérdés volt, hogyan fogom megszokni a hideget, de szerencsére ez nem okozott gondot. Szibériának azon régiójára nem a nyirkos idő­járás, hanem a száraz, szél nélküli hideg jellemző. A 15–20 fokos hideget szinte észre sem veszi az ember. Öltözni pél­dául még a legnagyobb hidegekben is majdnem úgy öltözünk, ahogy itt, tehát alaptalan a tévhit, miszerint Szibériában mindenki „su­bában” jár-kel.

– Gyakori a fagyhalál vagy a fagyási sérülés?

– Csak mint bárhol északon. Főleg az iszákosokkal vagy az óvat­lanul hosszú gyalogútra indulókkal fordul elő, hogy fagyhalált szen­vednek, illetve lefagynak a vég­tagjaik. Ha ugyanis útközben elbotlanak, elesnek valahol, s megsérülnek, könnyen halállal végződhet az eset. Ameny­­­nyiben 50 fokos hidegben egy részeg ember elesik, s nem kel fel azonnal, két-három órán belül beáll a fagyhalál.

– Összehasonlítható az ottani és a kárpátaljai életszínvonal?

– Másfél hetes itt-tartózkodásunk során kiváló alkalmunk nyílt erre. Viszonylag nagy a különbség a jövedelemszintek terén – míg például Ukrajnában a legmagasabb nyugdíj általában 140 hrivnya, nálunk, Szibériában ez 200 hrivnyának megfelelő vagy azt meghaladó összeg. Ráadásul ott jóval olcsóbbak a háztartási gépek, egyéb cikkek. Csupán az élelmiszerek terén egyforma majdhogynem az árszint. Egyszóval, odaát jóval több mindent tud venni a fi­zetéséből egy dolgozó. Ez persze annak is köszönhető, hogy Orosz­országban újra termelni kezdtek a gyárak. Sok befektetés érkezik, s így évről évre emelkedik a munkahelyek száma, ráadásul az ottani dolgozók bérezése is jóval magasabb az ukraj­naiaké­nál.

– Találkozott-e a távoli Szibériában kárpátaljai magyarokkal?

– Találkoztam velük Irkutszkban, de 3-4 magyar él nálunk, Uszty-Kutban is.

– Soha nem volt honvágya?

– Dehogynem. Akárcsak min­den­kinek, aki szülőföldjétől ily távol sza­kadt.

Baráth József