Made in Europe from Tiszapéterfalva

Eurokonform cipőgyártás a Tiszántúlon

2003. március 28., 01:00 , 115. szám

A tiszapéterfalvai Salpet cipőgyártó Kft. 2000-ben kezd­te meg a termelést, a német Salamander cipőgyár bonyhádi üzemének cipőfelsőrészeket készítő beszállítójaként. A vállalat betanított munkásainak keze alól azóta közel kétszázezer pár talpalásra kész lábbeli került ki, melyek minden tekintetben megfeleltek a Salamander magas minőségi követelményeinek. Nemrég azonban felröppent a hír, hogy számos multihoz hasonlóan a Sa­la­mander is kivonul Magyarországról, ami értelemszerűen a tiszántúli vállalatnak sem ked­vez. A jelenről és a jövőről Virág László igazgatóval beszélgettünk.

– Értesülésünk szerint a Sa­la­mander két magyarországi gyára közül a bonyhádit készül felszámolni. Ez részben minket is érint, már az elmúlt év végén jelentősen csökkentek a tő­lük érkező megrendelések. Szerencsére azonban, mire le­gyártottuk az utolsó Sala­man­der cipőt, máris elkezdhettünk dolgozni a szintén német Marc cég megrendelésén. Ami a bonyhádiakat illeti, ők már több évtizede élnek cipőgyártásból, és meggyőződésem, hogy a továbbiakban is ezzel keresik majd a kenyerüket, legfeljebb a német partner nélkül.

– Jelenleg mit gyártanak?

– A cipőgyártás szezonális jellegéből adódóan nyáron téli, télen nyári lábbelit készítünk. Most éppen a Marc nyári gyermekszandál-rendelésén dolgozunk, az újraszerveződött bonyhádi partner megrendelését áprilisra várjuk, emellett érvényesített szerződésünk van a Josef Seibl cipőgyárral is, mely jelenleg Csen­gerben működtet a mienkhez hasonló kisüzemet. Röviden szólva, a gyártás je­lenleg három lábon áll, ami szükséges is ahhoz, hogy dolgozóinkat folyamatosan elláthassuk munkával.

– Van szakképzett munkaerő Tisza­péter­fal­ván?

– A megrendelői igény magas szintű szaktudást és állandó precizitást követel a munkásoktól, ezért csak azokat tudjuk tartósan alkalmazni, akik megfelelnek eme követelményeknek. Jelenleg két műszakban nyolcvan varrónőnek tudunk munkát biztosítani, akiknek nagyobb része a kezdetektől nálunk dolgozik. Az elmúlt két évben sokat fejlődött az üzem, értve ez alatt mind a termelést, mind az irányítást. Jelenleg naponta átlagosan 500 pár cipőfelsőrészt készítünk, az üzem teljes kapacitása azonban megközelíti ennek a dupláját.

– Mi jellemzi a nyugati munka-, illetve minőségi követelményeket?

– Ami a német partnereket illeti, eleinte meglehetősen óvatosak, mondhatni bizalmatlanok és rigorózusak voltak. Esetünkben egy évbe telt, míg „összeszoktunk”, ám ezt követően már rugalmasság és baráti viszony jellemezte munkakapcsolatunkat. Az is igaz, hogy egy pillanatra sem engedtek maximális elvárásaikból, következetesen ragaszkodnak az általuk képviselt minőségi mércéhez. Ennek eredményeként azonban a Salpet által varrt cipők jogosan viselik a „Made in Europe” feliratot. Tréfásan azt is mondhatnám, hogy lám, mi már felzárkóztunk Európához…

-farkas-