Magukra maradtak a vízzel

Belvízgondok Aklihegyen

2003. március 28., 01:00 , 115. szám

A termőföldeken felgyülemlő belvíz évek óta keseríti az aklihegyi és a környező települések földművelőinek életét.

A Csolnoki utcával párhuzamos vízelvezető kanális mentén a tavaszi hóolvadás idején rendszerint több száz méter szélességben víz alá kerülnek a háztáji földparcellák, és legfeljebb április-május tájékán kerülhetnek szántás-vetés alá. Egy-egy jelentősebb mértékű nyári-őszi esőzés nyomán ugyancsak ide gyülemlik a szemközti domboldalról lezúduló vízfölösleg, tartósan elárasztva a termőterületet.

Az egykor mocsaras földdarabot néhány évtizede alagcsövezéssel tették alkalmassá a növénytermesztésre. A kolhoz felszámolása óta azonban nincs, aki elvégezze a szükséges karbantartási munkálatokat és a csatorna tisztítását is elhanyagolták.

A helybéli gazdák e két tényezőnek tudják be a víz eluralkodását, tenni azonban, legalábbis önerőből, nem képesek ellene. Jobb híján egymás közt „dohognak”, állami kártérítést emlegetve, aminek, őszintén megvallva, meglehetősen kicsi az esélye. Meleg tavaszi napokban reménykednek tehát, és abban, hogy az időjárás idén talán „belvíztéren” is kegyesebb lesz a vidékhez.

P. ZS.