Gödörből kátyúba

Életveszélyes útviszonyok

2003. április 4., 02:00 , 116. szám

Hivatalos számítások szerint Kárpátalján évente legalább 500 kilométernyi útszakaszt kellene megjavítani, s ez esetben azt mondhatnánk, többé-kevésbé elfogadható vagy tűrhető a közutak állapota, ám sajnos olyannyira csekély az útépítő és útkarbantartó szolgálatok finanszírozása az állami, illetve a helyi költségvetésből, hogy csupán évi 100–120 kilométernyi utat tudnak rendbe hozni, s azt is csak nagy nehézségek árán.

Kárpátalján 3330 kilométert tesz ki a közúthálózat, melyből 133 km-nyi az országos jelentőségű Kijev–Csap gyorsforgalmi út, 207 km-nyi a regionális jelentőségű Munkács–Ivano-Fran­kivszk–Lemberg (Lviv) autóút, és 3000 kilométernyi a helyi közutak hossza. 2002-ben 117,7 kilométernyi útszakasz javítására került sor. 2003-ban annak köszönhetően, hogy a Kijev–Csap gyorsforgalmi út nagyjavításához az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank hitelt nyújt Ukrajnának, megtakaríthatók lesznek bizonyos pénzösszegek, melyeket a közutak javítására lehet fordítani – tájékoztatta a Kárpátalját Vaszil Marko­vics, az Autóutak Kárpátaljai Megyei Szolgálatának vezetője. Mint mondta, 10–12 évente el kellene végezni az utak teljes körű felújítását, ugyanakkor pénz általában csak a „foltozgatásra”, a gödrök, kátyúk betömésére jut. Ennek egyik oka, hogy rengeteg pénzt emésztett fel az árvizek utáni helyreállítás: az 1998-as árvizet követően 65, a 2001–2002-es év­ben pedig 56 millió hriv­nyát fordítottak az utak, hidak helyreállítására, ám ez az összeg sem volt elegendő, további 35 millió hrivnyára lenne szükség a munkálatok befejezéséhez.

Ami az aktuális tavaszi útjavítást illeti, Mar­kovics közölte: április 15-ig igyekeznek elvégezni az országos, illetve regionális jelentőségű utak, május 1-jéig pedig az összes többi kátyúzását. Minderre szükség is van, hiszen tavaly Ukrajnában az utak siralmas állapota miatt a lakott településeken és a közutakon összesen mintegy 10 ezer baleset történt, melyekben mintegy másfél ezren vesztették életüket.

Baráth József