Beregszász: Ismét iható a víz?

A tisztítóberendezés is tisztításra szorult

2003. április 11., 02:00 , 117. szám

A Beregszászt és környékét ellátó mezőgecsei szivattyúállomás kútjában holttestet találtak – szállt szájról szájra a hír a városban a múltkori több­napos vízhiány magyarázataként. Mint azt Ma­riana Tegyir járási epide­mo­lógus el­mond­ta, a hírnek semmi valós alap­ja nincs, a tűzoltóautók a fertőtlenítés végett jártak a kútnál.

A városi Köjál munkatársai hetente vesznek mintát a vízből a város öt pontján, s vetik össze az állami szabvány értékeivel. Március 15-én három ponton is a megengedettnél jóval nagyobb számú bak­té­riu­mot re­gisztráltak, ezért elrendelték a kis-hegyi víztisztító állomás felújítását. A városlakók számára is észrevehetően megemelték a klórszintet. Ennek köszönhetően ugyan már másnap eltűntek a vízből a baktériumok, de miután visszaálltak a megszokott szintre, ismét megemelkedett a kórokozók száma.

Mint a vizsgálatok megállapították, a város vízvezetékrendszerének szűrőit évek óta nem cserélték, a víztartályban leü­le­pedett iszap a klórozás ellenére a baktériumok melegágya lett.

– Március 24–30. között leengedtük a Kis-hegyen lévő 3000 m3-es víztartályt, a tűzoltók segítségével megtisztítottuk a lera­kódott iszaptól és fer­tőtle­ní­tettük – számolt be a munkálatokról Mariana Tegyir. – Az 1. számú szűrőt kicseréltük, a többi hármat fertőtlenítettük, s ahogy a városháza el tudja különíteni a megfelelő pénzösszeget, azonnal folytatódik a csere.

A Köjál munkatársai szerint az ivóvíz ismét iható. Az állami szabvány értékeit nem haladja meg a baktériumok száma, bár továbbra sem árt fogyasztás előtt felforralni a vizet. Most már csak az a probléma, hogy a fer­tőt­le­nítőszerektől a víz egy ideig még kellemetlen szagú marad.

Olasz Tímea