Nem botlottak az éllovasok

Ukrán bajnokság

2003. április 11., 02:00 , 117. szám

A válogatott mérkőzések miatti szünetet követően a hétvégén újra a bajnoki csatározások felé irányult a szurkolók figyelme, ahol a 19. forduló mérkőzéseit bonyolították.

Doneckben érdekesen alakult a listavezető Sahtar és a kiesőjelölt Ilicsevec párharca. Timoscsuk révén a hazaiak már a 13. percben megszerezték a vezetést, ám a lelkes mariupoliak a szünetig fordítani tudtak. Fordulás után aztán helyrebillent a papírforma, és Jovanovics, valamint Belik duplája révén a Sahtar magabiztos győzelmet aratott.

Kijevben az volt a nagy kérdés, hogy a tavalyi ezüstérmes és bronzérmes csatájában melyik együttes sorozata szakad meg. A Dinamo ugyanis legutóbbi 9 hazai találkozóját nyerte meg zsinórban, míg a vendég Metalurg Do­neck ezt megelőzően hét mérkőzésen nem talált legyőzőre. A fővárosiak Sackih két találatával magabiztosan tartották otthon a 3 pontot (az üzbég csatár mostani duplájával 13-ra növelte góljai számát, amivel átvette a vezetést a góllövőlistán), a tavasszal egyedüliként százszázalékosan menetelő Metalurg pedig nem tudott előrébb lépni az 5. helyről.

Az ősz sikercsapatának számító Dnyipro a jelek szerint egyre jobban leszakad az éllovasoktól. Jevhen Kucserevszkij gárdája ezúttal a hazai pályán mindenkire veszélyes Tavrija Szimfe­ropol vendégeként távozott üres kézzel (a Krím félszigetiek mindhárom gólját Gajdas szerezte). Tovább folytatja nagyszerű tavaszi menetelését a kiesési zónából eredményesen menekülő Cser­nomorec Odessza, míg poltavai vereségével a Kárpáti Lviv egyre nehezebb helyzetbe kerül.

A 19. forduló eredményei: Sahtar Doneck–Ilicsevec Ma­riupol 4-2, Dinamo Kijev–Me­talurg Doneck 2-0, Tavrija Szim­feropol–Dnyipro 3-2, Vorszkla Poltava–Kárpáti Lviv 3-0, Kriv­bász–Obolony Kijev 1-0, Voliny Luck–FK Olekszandrija 1-0, Me­talurg Zaporizzsja-Csernomorec Odessza 1-2.

Az éllovas Sahtarnak 47, a második Dinamónak 43 pontja van. A Dnyipro 39 pontos.

A bajnokság második vonalában a hétvégén a 21. fordulót bonyolították le. Az ungvári Za­karpattya a kieső helyen álló Szisztema Boreksz Borogyanka otthonába látogatott, és könnyen feledhető mérkőzésen gól nélküli döntetlenre végzett.

(tamási)