Zöldpenész és „hullámparkett”

„Fáj látni, hogy megy tönkre…”

2003. április 11., 02:00 , 117. szám

Az ungvári járási Pa­lágy­komoróc egykor impozáns kultúrháza manapság szinte katasztrofális állapotokkal riogatja látogatóit. Falairól hullik a vakolat, belső festését a zöldpenész végzi, egykor fényesre csiszolt parkettjét hullámosra áztatta a becsorgó esővíz.

A mindössze 16 éve épült szocreál ihletésű, „modern” középület kezdetben színes kultúrélet színhelye volt. A helyi kultúrosok szervezésében havonta bonyolódtak itt le rendezvények, a fénykorszakot idéző koncertplakátokról többek között Soltész Rezső, Zoltán Erika, Koós János, Szandi köszön vissza ránk. Sokan ma is nosztalgiával emlékeznek a népes majálisokra, sikeres falunapokra. Néhány éve aztán ezt a „lapos tetejűt” is utolérte végzete, ami a falu kultúréletét is jócskán visz­sza­vetette.

– Fáj látni, hogy megy tönkre ez a szép kultúrház, miközben tapasztaljuk, milyen nehéz manapság bármi újat építeni – mondja Szanyi Ilona kultúrházvezető, sorra mutatva a vízben ázó előteret, a nézőtéri „hullámparkettet”, a zöldpenész borította falakat és rothadó ajtókat.

Az egykori kolhozvagyon tehát egyelőre megadóan tűri sorsát, a kultúrmunka szerelmesei azonban a körülmények dacára is szeretnének némi színt vinni Palágy­komoróc hétköznapjaiba. Szanyi Ilona vezetésével nemrég megalakult a Roma szivárvány elnevezésű táncegyüttes, amely tehetséges helyi roma gyerekek számára nyújt lehetőséget a közös zenélésre, táncolásra, éneklésre.

F. K.