Többheti várakozás a gyógyulásért

Munkácsi Keresztyén Diagnosztikai Központ

2003. április 18., 02:00 , 118. szám

A munkácsi keresztyén diagnosztikai központ bejárata előtt hosszú sorok kígyóznának, ha nem iratkoznának fel a betegek előre. Az előjegyzéseknek köszönhetően jobb esetben „csak” tíz napig kell türelemmel viseltetniük a pácienseknek, de a szívbetegek akár egy hónapot is várhatnak a vizsgálatra. A 2000 júliusa óta működő klinika ez idáig több mint 25 ezer beteg panaszát igyekezett enyhíteni.

– Az alapítók nehezen szánták rá magukat a központ létrehozására – mondja Wittenberger Irén igazgatónő. – Nem voltak ilyen jellegű tapasztalataink, azt sem tudtuk, lesz-e egyáltalán igény rá, hiszen a szolgáltatásaink nem ingyenesek. Anyagilag nem mindenki engedheti meg magának, díjmentesen azonban nem tudunk gyógyítani, hiszen nekünk is vannak kiadásaink.

Nem minden orvos dolgozik főállásban a klinikán, ennek ellenére nem ez befolyásolja a várakozási idő hosszúságát. ők el tudnák látni a feladatukat, ha nem lenne kevesebb helyiség az igényeltnél. A központban mindössze négy vizsgáló van, s néhány kiszolgálóhelyiség. A labor és a röntgen mindennap soron kívül igénybe vehető. Délben váltják egymást az orvosok, és a helykihasználás érdekében az egyéb kezeléseket, pl. a lézerterápiát, este végzik.

– Nagy az igény, a tíznapos-kéthetes várakozás már nem is számít nagynak. Ez nyilván nem normális, hiszen a betegnek nem egy hónap múlva kellene orvosolni a gondját, hanem azonnal; ha pedig sorra kerül, kiderülhet, hogy nem is ránk van szüksége. A nyár beálltával valamennyire lerövidül a várakozási idő. Nagy gondot jelent azonban, ha valamelyik beteg nem jelzi időben, hogy nem tud jönni. Ilyenkor nem az a baj, hogy pihen az orvos – ami egyébként ráfér, mert néha nagy a hajtás. Jóval nagyobb probléma, hogy ezzel kihasználatlan maradhat a fogadóidő.

A sokféle panasszal érkező betegek között olyanok is vannak, akik több helyen próbálkoztak már, míg végső kétségbe­esé­sükben a központhoz fordulnak. Csodákra persze itt sem képesek, mindent nem tudnak megoldani, de a térítéseknek köszönhetően a megfelelő eszközökkel jobb minőségű szolgáltatást tudnak nyújtani. Többnyire a magyar falvak lakosai látogatják a munkácsi doktorokat. Valahogy jobban esik a betegnek, ha anyanyelvén tudja elpanaszolni a baját, és itt a legtöbb orvos beszél magyarul.

– Van, akinek nincs konkrét panasza, csak ki szeretné magát vizsgáltatni. Ha van olyan kivizsgálás, amit máshol olcsóbban kap meg a beteg, akkor odairányítjuk, különösen, ha nyugdíjasról van szó. A legnagyobb probléma most a tbc, a szűrések közül pedig a mellrákszűrést végezzük nagy számban. Egy időben még Ungvárról is jöttek hozzánk, míg nem volt megfelelő készülékük. Egyáltalán nem gazdaságos nekünk a mammográfia, mert drága, de azt szeretnénk, hogy minél elérhetőbb legyen, így gyakorlatilag csak a film árát fizeti ki a beteg.

– Gyermekorvosi szakrendelés nincs, nem is tudnánk megoldani, de a labor fogadja a kicsiket is. Többnyire az idősebb korosztály képviselői igénylik a doktorok figyelmét, de sok a fiatal beteg is. A stressz, a rohanó élet nagyon kihat az egészségre, sokaknak nem is szervi baja van, hanem „idegi alapon” jelentkezik a betegség.

– Több mint 25 ezer betegünk volt a két és fél év alatt, vagyis ennyien voltak, akik legalább egyszer itt jártak, legyen az véranalízis vagy kezelés. Sokan csak akkor mennek orvoshoz, ha már muszáj, mert vagy nem szeretik a fehér köpenyeseket, vagy nincs pénzük gyógyszerre.

– Nem jelentünk konkurenciát az állami klinikák számára, nem vesszük el a kenyerüket, hiszen beteg van, sok a megoldatlan probléma, és sajnos sehol sem teljesen ingyenes az orvosi ellátás.

A jelek szerint nem sok remény van a várakozási idő megrövidülésére. A református egyház tulajdonában lévő épület egyik részében működő patika – bérleti szerződése lejártával – ugyan már kiköltözött, de a helyiség központ általi hasznosítása még nem kezdődött el.

– Szó volt róla, hogy az egyház átalakíttatja a tetőteret, és egy időre rendelkezésünkre bocsátja. Így több orvossal tudnánk dolgozni, de ezek még nagyon távoli tervek. Addig is, mint az a tájékoztatóinkban szerepel, a betegek türelmét kérjük, mert bár igyekszünk maximálisan kihasználni a helyiségeket, lehetőségeink korlátozottak.

O. T.