A vers néma, adj neki hangot

Nagyberegi Költészeti Napok

2003. április 18., 02:00 , 118. szám

Hetedik alkalommal adott otthont a Nagyberegi Középiskola az általános iskolások megyei versmondó-vetélkedője döntőjének.

A KMPSZ által szervezett megmérettetésen jelen volt Somogyi László, a Magyar Köztársaság ungvári konzulja, valamint Márton István, a Hármashatár irodalmi társaság elnöke. A résztvevő 20 fiatalt, felkészítő tanáraikat és a rendezvény vendégeit Vass Irén, a tanintézmény pedagógusa köszöntötte a magyar szó ünnepe alkalmából.

– Voltak és vannak korsza­kok, amikor egyes témákról nem beszélhet az ember – mondta megnyitójában Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke –, ilyenkor jól jönnek azok a gondolatok, idézetek, amelyeket mások megfogalmaztak előttünk. A vers minden korban segítőtársa az embernek: átörökíti évszázadok értékeit, eligazít az élet dolgaiban, s megoldást ad a megoldhatatlannak tűnő helyzetekben.

A köszöntéseket követően a versenyzők sorszámot húztak, majd előadták szabadon választott verseiket. A szavalatok között komoly hangvételű, mély érzelmeket megszólaltató költemények, illetve pajkos, vidám versek is elhangzottak, az előadók egyéniségének megfelelően.

Az első fordulót követően a helyi középiskola tanulói a Rákóczi-szabadságharc kitörésének 300. évfordulója alkalmából mutattak be zenés irodalmi összeállítást. A kuruc ruhába öltözött ifjak és a népviseletet öltött lányok megható jelenetekkel ábrázolták a szabadságharc eseményeit Dencs Ildikó, Szamborovszky József, Prófusz Marianna és Bursza Angelika tanárok munkájának eredményeként.

A verseny második fordulójában a zsűri által legjobbnak ítélt tíz résztvevő állt ismét színpadra, hogy előadja Petőfi Sándor A munkácsi várban című költeményét.

Ebben a fordulóban az elmúlt évek gyakorlatától eltérően ezúttal az erősebbik nem képviselői voltak többségben, adott hangot örömének a zsűri elnöke, P. Punykó Mária, majd a vers fontosságát hangsúlyozva arra ösztönözte a versenyzőket, ha idővel a versmondással fel is hagynak, a vers olvasása maradjon állandó része az életüknek.

A zsűri döntése alapján Varga Szabolcs (Eszenyi Középiskola, felkészítő tanára Gönczi Márta) kiemelkedő teljesítménye érdemelte ki a vetélkedő első díját. őt követte Orosz Katalin (Nagy­muzsalyi Középiskola, Vid­nyánszky Éva), illetve Fehér László (Beregszászi 6. Sz. Általános Iskola, Vidnyánszky Éva). A negyedik helyezésen három fiatal osztozott: Pápai Zsolt (Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium, Kocsis Marianna), Sza­nyi Viktor (Eszenyi Középiskola, Gönczi Márta), illetve Túri Gréta (Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium, Kocsis Marian­na); az ötödik Bodnár Beáta (Nagyberegi Középiskola, Vass Irén) lett. Az ungvári magyar főkonzulátus különdíját Varga Szabolcs, a KMPSZ-ét Orosz Katalin, az Irka gyermeklap ajándékcsomagját pedig Józan Lilla (Huszti Általános Iskola) vehette át.

Olasz Tímea