Begyűrűzik az infláció?

Növekvő élelmiszerárak

2003. április 25., 02:00 , 119. szám

Az utóbbi hetek sokak számára riasztó jelensége volt az élelmiszerárak növekedése. Mostanára legalább a kenyér további drágulását sikerült megállítani, az egyéb élelmiszerek terén azonban további áremelkedés várható.

Mint Irina Hav­rusz, a megyei állami közigazgatás gazdasági főosztálya konkurencia- és árpolitikai osztályának vezetője a Kárpátaljának elmondta, rendszeresen ellenőrzik az árak alakulását a megyében. Az első negye­dévben a múlt évi decemberi árszinthez ké­pest szinte mindegyik élelmiszer drágult. A legnagyobb mértékű 1,3 – 1,9-sze­res d­rágulás a zöldségféléknél volt tapasztalható.

Március végén, illetve áprilisban a liszt, különböző őrlemények ára növekedett a legdinamikusabban. A megyei statisztikai főosztály számításai szerint az első negyedév folyamán a decemberinek az 1,2-szeresére növekedett a liszt ára. Ami a kenyérárakat illeti, április első két hetében a fehér kenyér kilogrammonkénti ára a következőképpen alakult: március 27-én 1,47 hrivnya volt a minimális és 1,96 hrivnya a maximális ár. Április 11-re a minimális 1,36, a maximális pedig 1,93 hrivnyára csökkent, azaz az előbbi 7,5, az utóbbi pedig 1,5 százalékkal mérséklődött. Jelenleg az ungvári mini­pék­sé­gekben készült kenyér a legdrágább Kárpátalján.

Irina Havrusz tájékoztatása szerint az árakat félig-meddig adminisztratív ráhatással sikerült csökkenteni: az esetek többségében megegyeztek a termelőkkel, hogy bevételeik rovására tartsák fenn a nyomott árakat. A megye vezetése ugyanakkor kérte a kormányt, hogy az állami tartalékalapból utaljon ki Kárpátaljának búzát. Az ebből őrlendő liszt kilogrammonkénti ára valószínűleg nem fog 90 kopij­kánál többe kerülni. A pékek a majdani olcsóbb liszt reményében tartják ma vissza mesterségesen az árakat.

Ami a többi élelmiszert illeti, az első negyedév során a tejfel ára 6 százalékkal emelkedett, miközben jelentéktelen mértékben – 1-2 százalékkal – olcsóbbak lettek a hús­készítmények, a tojás, a hús. Gyakorlatilag minden más élelmiszer ára – elsősorban a zöldségeké – növekedett.

Mint a szakember leszögezte, az árnövekedés szezonális tendenciája alaposan meg­ugrasztotta az inflációt, amely véleménye szerint pillanatnyilag valamivel magasabb az országos átlagnál. Elemzők ugyanakkor úgy vélik, az év eleje óta közel négy százalékos infláció viszonthat az élelmiszerárakra, így azok egy részének szezonális jellegétől függetlenül számottevő árcsökkenés aligha várható.

Baráth József