Megkezdődhet a pótlólagos kárpótlás

Júniustól lát munkához a KKI

2003. április 25., 02:00 , 119. szám

Júniustól megkezdődhet az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak pótlólagos kárpótlásáról a Magyar Országgyűlés által hozott törvény végrehajtása, miután a napokban megjelent az annak végrehajtására vonatkozó kormányrendelet.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló 1992. évi XXXII. törvény 2. § (1) bekezdése alapján az élet elvesztéséért egyösszegű kárpótlásra jogosultaknak járó juttatást a Magyar Országgyűlés az Alkotmánybíróság határozata nyomán 30 ezerről 400 ezer forintra emelte. A pótlólagos kárpótlásra azok jogosultak, akik korábban e jogcímen benyújtott kárpótlási igényükre az illetékes hatóságok jogerős döntése alapján 30 ezer forint egyösszegű kárpótlásban részesültek, új kárpótlási igények bejelentésére tehát ennek a folyamatnak a keretében nincs mód. A törvény értelmében a szóban forgó 30 ezer forintot egészítik ki 400 ezerre oly módon, hogy a korábban e jogcímen folyósított összeget a kárpótlás megállapításakor figyelembe veszik.

A pótlólagos kárpótlás folyamata a megfelelő előkészületek után júniusban indul, s előreláthatólag egy évet vesz majd igénybe – tájékoztatta lapunkat Juhász Zoltán, a törvény végrehajtásával megbízott Központi Kárrendezési Iroda (KKI) főigazgatója.

Kárpátalján a kilencvenes években majd hatezer személy részesült egyösszegű kárpótlásban e jogcímen, azaz ennyien jogosultak most a pótlólagos kárpótlásra, ami mind számát, mind nagyságrendjét tekintve a legtöbb jogosultat jelenti a kárpát-medencei magyarlakta régiók közül. Mint emlékezetes, a korábbi kárpótlási törvény helyi lebonyolításában, a lakosság informálásában jelentős szerepet vállalt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), ezért a szövetség képviselői az elmúlt héten megosztották tapasztalataikat a KKI szakembereivel. Mint Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke ezzel kapcsolatosan a Kárpátaljának elmondta, bár a jelenlegi pótkárpótlás nagyságrendekkel kisebb számú jogosultat érint, azoknak ezúttal is számos nehézséget okozhat majd a szükséges dokumentumok beszerzése, fordítása és hitelesítése, illetve a kárpátaljai jogszabályok, gyakorlati körülmények tisztázása a KKI számára is problémát jelenthet. A felek ezért megegyeztek abban, hogy a jövőben kölcsönösen informálják egymást, s a felmerülő kérdésekben konzultálni fognak.

Juhász Zoltán megerősítette: a KKI célja, hogy a kárpátaljai magyarok minél gyorsabban, minél egyszerűbben, s minél kevesebb ráfordítással juthassanak hozzá a kárpótlás összegéhez. Ami a végrehajtás részleteit illeti, a főigazgató két-három heti türelmet kért a jogosultaktól a speciális problémák tisztázására, mint amilyen a banki átutalások kérdése, a nevek azonosítása lehet a kárpátaljai jogosultak esetében.

Olvasóink kérdésére válaszolva Juhász Zoltán ugyanakkor máris jelezte, pótlólagos információra lesz szüksége a hivatalnak azon jogosultak részéről, akiknek az esetében lakcímváltozás következett be. Megerősítette továbbá: amennyiben a kárpótolt időközben elhunyt, örökösei jogosultak a pótlólagos kárpótlásra.

A kárpótlással kapcsolatos további tudnivalókról a jövőben részletesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

ntk