Harmadszor Kárpátalján a MÁVSZ

Állatorvosok szakmai konferenciája Ungváron

2003. május 2., 02:00 , 120. szám

A Magyar Állatorvosok Világszervezete (MÁVSZ) harmadik alkalommal tartott régióülést és szakmai konferenciát Kárpátalján, melyre Mezővári (1998) és Be­reg­vár (2001) után ezúttal a megyeszékhelyen került sor április 25–27. között.

A konferencia helyszíne a Zakarpattya szálló volt, ahol öt ország 350 állatorvosa gyűlt össze többek között Erdély, Vajdaság, Felvidék, Magyarország, valamint Ukrajna több megyéje képviseletében. Idén a kassai, kolozsvári és lembergi állatorvosi egyetemek hallgatói is részt vettek az előadásokon.

Az ünnepélyes megnyitón a konferencia résztvevőit köszöntötte Revák István, a megyei állami közigazgatási hivatal vezetőjének első helyettese, Szad­­vári György me­­­gyei fő­állatorvos és Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kul­­turális Szö­vetség elnöke.

Pénteken az európai uniós állatvédelmi és állategészségügyi követelmények és tapasztalatok témakörében hangzottak el előadások, szombaton pedig két szekcióban – gazdasági haszonállat és kedvtelésből tartott állatok témakörben – közel húsz előadó lépett pódiumra.

A találkozó zárásaként a vendégek Kárpátalja történelmi nevezetességeivel ismerkedtek, ellátogattak a Vereckei-hágóra és megtekintették a munkácsi várat.

S. A.

A MÁVSZ 1997-ben alakult azzal a céllal, hogy a szakmai ismeretátadás által kapcsolatot teremtsen és tartson fenn a magyar állatorvosok között. A szakmai tanácskozások elsődleges célja az egyes országok közötti technikai és szakmai rések feltöltése, továbbá a közös reagálás és fellépés a felmerülő gazdasági, társadalmi, járványügyi problémák kapcsán. A szövetségnek Kárpátalján 120 magyar és 50 nem magyar származású, pártoló tagja van, akik szintén fontosnak tartják ezt a fajta információcserét – mondta el a Kárpátaljának dr. Szieberth István, a MÁVSZ elnöke.