Irány a baba-bizományi!

Tele a szekrény?

2003. május 2., 02:00 , 120. szám

A kisgyermekes családok egyik állandó visszatérő gondja, hogy ahogyan nő a gyermek, úgy zsúfolódik egyre több babaholmi a szekrénybe, miközben újabb és újabb darabokkal bővül a család szeme fényének ruhatára. Az első rékliket, rugdalózókat szinte hetek alatt növi ki a baba, de később is rövid időn belül „sufniba” kerülnek a miniatűr cipőcskék, kabátkák, szabadidőruhák, ünnepi öltözékek, egyebek.

A kinőtt-megunt gyermekruhák adásvételével foglalkozó ungvári SZELT bizományi üzlet közel három éve ajánl megoldást erre a problémára. A Petőfi téri pár négyzetméteres üzletben ottjártunkkor is egymást érték az ilyen-olyan gyermekruha iránt érdeklődő anyukák: ki tornatrikót és balettcipőt, ki kétéves fiúcskának való lábbelit, ki tizenéves, filigrán kislányra keresett hagyományos alkalmi ruhát.

– Válogatni van miben, csak idő és türelem kell hozzá, no meg egy kis rutin – mondja egyikük. – Kislányom két-, fiam négyéves, akiket a mostani árak mellett nem győzünk minőségi ruhafélével, cipővel. A szezononként vásárolt egy-egy garnitúra strapa- és alkalmi öltözék jócskán megviseli a családi kasszát, így amit sikerül jó állapotban megőrizni, azt rendszerint idehozom. A fiam legelső, német gyártmányú tipegője többször is visszaköszönt már a polcról, örülök neki, hogy mások is hasznát veszik.

– Ma már tapasztalatból tudjuk, mire van állandóan igény, illetve mi az, ami eladható – mondja az üzletvezető. – A bébiholmi folyamatosan kelendő, minden egyéb azonban szezonfüggő. Tavasszal, a húsvét és az évzárók környékén rendszerint több tucat alkalmi lánykaruha, fiúöltöny, zakó cserél gazdát nálunk és a nyári lábbeli is ilyenkor a legkapósabb. Az állandó klientúra és stabil forgalom azt igazolja, hogy kimondottan van igény erre a szolgáltatásra, különösebb reklámra így nincs szükségünk. Az állandósult helyszűke miatt idén egy újabb bolthelyiség nyitását is tervezzük.

Az újszülött bébikelengyétől az ovis straparuhán át, a serdülőkori szabadidő- és alkalmi ruhákig tehát meglehetősen széles a skála, van miben válogatni. Ugyanitt babakocsi, tolóka, járóka, gyermekágy eladását is vállalják, ha otthon nincs már rá szükség. Ami az üzletrendet illeti, a bizományba adott árufélék eladási értékét a kliens szabja meg, realizálás esetén 25 % az értékesítési illeték. A bizományi árukat az első megszabott áron 60 napig árusítják, ezt követően leértékelik, újabb 15 nap után pedig raktározzák. Ilyenkor célszerű mielőbb visszavenni az árut, különben tárolási díj terheli a bizományozót, tudtuk meg.

-nagy-