„Lengessük magasan Rákóczi lobogóját”

Rákóczira emlékeztek Tiszapéterfalván

2003. május 2., 02:00 , 120. szám
A kuruc katonák emlékjele

Az élő Rákóczi című programsorozat keretében, három ország több helyszínén emlékeztek a Rákóczi-szabadságharc kezdetének 300. évfordulójára az elmúlt hét végén.

Az esemény pénteken történelmi tanácskozással kezdődött Szatmárnémetiben, szombaton megemlékezést tartottak a maj­tényi síkon és Tarpán, majd a MÉKK szervezésében vasárnap vidékünkön folytatódott a programsorozat.

A rendezvény a Turul-emlékmű megkoszorúzásával vette kezdetét, ahol jelen volt többek között Szabó Vilmos politikai államtitkár, Bálint Pataki József, a HTMH elnöke, Szakács Zoltán, ungvári magyar főkonzul, Kötő József, az EMKE elnöke, Katona Tamás, a Kárpátaljai Szövetség elnöke.

A bukásában is sikeres Rákóczi-szabadságharc szellemi hagyatéka évszázadokon át termékeny hatással volt a magyar nemzet öntudatára. A kuruc kor nélkül a magyar történelem, a Nagyságos Fejedelem által képviselt szabadságeszme nélkül nemzeti tudatunk lenne hézagos, hiányos – fogalmaztak az ünnepi szónokok.

A továbbiakban Tisza­pé­ter­falván A Rákóczi-hagyományok ápolása a Kárpát-medence országainak magyarsága körében címmel rendeztek tanácskozást, végül a falu központjában felavatták a település kuruc katonáinak emlékjelét.

Popovics Zsuzsanna