Van, aki kegytárgyra, van, aki emberi szóra vágyik

Magyar könyvtár és kegytárgybolt Ungváron

2003. május 9., 02:00 , 121. szám

Néhány hete magyar könyvesbolt, egyházi könyvtár és kegytárgybolt nyílt Ungváron a Korzó utca 22. szám alatt. A divatáru-kereskedések és drága butikok mellett szerényen meghúzódó üzlet kirakatában feszületek, szentképek, különböző nyelvű vallási könyvek hívják fel magukra a figyelmet, mint kiderült, hiánypótló szándékkal.

Mészáros Domonkos helyi plébános kérdésünkre elmondta: a kezdeményezés célja a vallásukat gyakorolni kívánó katolikus hívek kiszolgálása, mivel a megyeszékhelyen ez idáig nem működött hasonló üzlet, feszületet, szentképet, rózsafüzért legfeljebb a templomi búcsúk alkalmi árusainál vagy külföldön lehetett vásárolni. A kegytárgyak mellett a vallási tárgyú könyvekre is állandó igény mutatkozik, s e helyütt ezekből magyar, ukrán és szlovák nyelvűek egyaránt kaphatók. Fontos, hogy az emberek odafigyeljenek egymásra, Istenre tekintve éljék életüket, és ez teret kapjon mindennapjaikban, ajándékozási szokásaikban is – véli Domonkos atya.

A kegytárgyak között egyaránt találunk értékes, míves és olcsóbb darabot. Ezen a téren egyelőre még nem teljes a kínálat, folyamatban van az igények felmérése. Az eddigi tapasztalatok alapján az igés könyvjelzők, üdvözlőlapok örvendenek nagy keresletnek, továbbá a feszületek, rózsafüzérek, csodaérmék, templomi gyertyák, szentképek és szobrok. Néhány „törzsvendég” ugyanakkor mégsem vevőként tér be ide, mindössze néhány emberi szóra, szívbéli odafigyelésre vágynak – mondja Lengyel Orsolya üzletvezető.

Az üzlethelyiség galériáján a helyi római katolikus plébánia könyvtára kapott helyet, melynek nyolcezer kötetnyi könyvállománya rövidesen közel ugyanennyi új, elsősorban vallási témájú kiadvánnyal bővül – tudtuk meg Imre Adrienn könyvtárvezetőtől. Könyvet vásárolni is lehet az üzletben: klasszikus magyar irodalmat, lexikont, szótárat, meséskönyvet, kertészeti és szabadidős kiadványokat egyaránt kínálnak.

V. N.

Nyitvatartási idő:

Könyvtár: szerda, csütörtök, péntek 9-től 17 óráig (ebédidő 13–15 óra között).

Kegytárgybolt: munkanapokon 9-től 19 óráig (ebédidő 14–16 óra között), szombaton 9-től 13 óráig.