Meghiúsult a kárpátaljai alkuratórium alakuló ülése

Illyés Közalapítvány

2003. május 16., 02:00 , 122. szám

Eredménytelenül ért véget pén­teken Beregszászban nyolc magyar szervezet és intézmény, valamint a há-rom történelmi egyház küldötteinek az a kísérlete, hogy megtartsák az Illyés Közalapítvány (IKA) új felállású kárpátaljai alkurató­riumának alakuló ülését.

Mint emlékezetes, a többi regionális alkuratóriummal ellentétben az IKA nem hosszabbította meg a kárpátaljai alkura­tó­rium mandátumát. Mivel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) szembenálló szervezetek a testület működését úgy ítélték meg, hogy abban egyensúly-eltolódás tapasztalható a KMKSZ javára, az alapítvány központi kuratóriuma javaslatot tett az alkuratóriumi helyek egyenlő elosztására. A KMKSZ jelezte, méltánytalannak tartja az eljárást, ugyanakkor a kárpátaljai magyarság érdeke, hogy az alkura­tó­rium minél előbb megkezdje működését, s meghirdesse az idei pályázatokat, ezért a döntést elfogadja.

A Kárpátaljai Református Egyházkerület beregszászi püspöki rezidenciáján az új alkuratórium megalakítására múlt pénteken összehívott tanácskozáson részt vettek a KMKSZ és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), az általuk javasolt három-három szervezet és intézmény – Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola, a KMKSZ Ifjúsági Szervezete, illetve Kárpátaljai Magyar Szervezetek Fóruma, Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége, Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Fóruma –, valamint a három történelmi egyház képviselői. Jelen volt továbbá a megbeszélésen Laborczy Géza, az IKA titkára – mint az alakuló ülés levezető elnöke –, Hadnagy Miklós irodavezető és Németh János, a HTMH főosztályvezetője is.

Az ülés a testület magalakítása helyett a főkuratórium megbízott képviselőjének javaslatára a leendő kuratóriumi tagokkal külön-külön folytatott egyeztető tárgyalásokkal kezdődött, mivel megítélése szerint nem volt konszenzus az alkura­tórium tagjai között.

Hosszas egyeztetést követően Laborczy Géza levezető elnök megegyezés hiányában az ülés elnapolását javasolta. Brenzovics László a KMKSZ képviseletében ezzel szemben indítványozta, hogy a testület a főkuratórium által javasolt napirendnek megfelelően tartsa meg alakuló ülését, tekintettel arra, hogy a kárpátaljai magyarság szempontjából a legfontosabb az idei pályázat meghirdetése, amire a tisztségviselők megválasztásától függetlenül is sor kerülhetne. A kérdésről tartott szavazás során az UMDSZ s az általa jelölt szervezetek, valamint a református egyház képviselője az ülés elnapolására szavaztak, míg a KMKSZ, annak jelöltjei, s a római katolikus egyház képviselője az ülés megtartása mellett voksolt. A görög katolikus egyház képviselője tartózkodott a szavazás során, így patthelyzet alakult ki, s az ülés ezen a ponton véget ért.

A KMKSZ lapunkhoz eljuttatott közleményében a történtekből azt a következtetést vonja le, hogy „a Közalapítvány képviselője, mivel nem sikerült saját jelöltjét ráerőszakolni a testület egyes csoportjaira, inkább meghiúsította a kompromisszumos megoldás közös keresését.”

A KMKSZ felháborítónak tartja, hogy Laborczy Géza, a Közalapítvány SZDSZ által delegált kurátora meghiúsította az alkuratórium érdemi munkáját, amivel lehetetlen helyzetbe hozta a több száz kárpátaljai pályázót, hiszen a több hónapos késéssel kiírandó pályázati felhívás teljesen indokolatlanul további késedelmet szenved.

Végezetül a Szövetség javasolja, hogy haladéktalanul hívják össze az ukrajnai alkura­tóriumot, ahol nyilvános vitában találják meg a mindenki számára elfogadható kompromisszumos meg­oldást, s haladéktalanul hirdessék meg a 2003. évi pályázatot.

Az MTI tájékoztatása szerint a kárpátaljai alkuratórium megalakítása körül kialakult helyzetet az IKA főkuratóriuma vizsgálja majd meg soros ülésén.

-ntk-