A megmaradáshoz szükség van a magyar szóra

Szavalóverseny szórványban élő gyerekeknek

2003. május 16., 02:00 , 122. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében az idén is megrendezték „Őrizz meg bennünket…” címmel a szórványban élő magyar gyerekek hagyományos szavalóversenyét.

Május 10-én szombaton a felső-Tisza-vidéki Rahón, másnap pedig Szolyván gyűlt egybe a környék szórványmagyarsága az ünnepre. A jelen lévő szülők és nagyszülők könnyes szemmel hallgatták a gyerekek szavalatait, melyek nagy része az édesanyákat méltatta.

„Aki a verset szereti és szavalja, az sok-sok kérdésre talál bennük választ, megoldást. Gondolatainkat gyakorta nehéz kifejteni, de sokan megtették ezt helyettünk. Sokszor a versek adnak erőt az embernek. Az ilyen rendezvények megerősítésül szolgálnak egy-egy közösség számára is, jelzik élni akarásukat. Köszönet illeti azokat, akik mindent megtesznek ennek érdekében”– mondta beszédében dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke a szolyvai szavalóversenyen.

A zsűri szíve szerint minden résztvevőt nyertesnek hirdetett volna, mert oly igyekezettel és átéléssel szavalták a verseket, de mivel mégiscsak versenyről volt szó, eredményt kellett hirdetnie. Így a rahói versenyen a helyi Vesler Valentina, Zelinszky Éva, Drebota Viktória, Kozu­rák Viktória, Vadjáncsuk Natália, valamint a bus­tya­házai Bokocs Beáta végzett az élen, míg Szoly­ván Ulihánec Viktória, Bárány Elizabeth, Ar­gyelán Editke bizonyult a legjobbnak. A zsűri aktivitásáért a bilkei vasárnapi iskola gyerekcsoportját is első helyben részesítette.

A megmérettetések minden résztvevője emléklapot, míg a nyertesek könyvjutalmat kaptak, melyeket P. Punykó Mária, a KMPSZ szórvány­prog­ram­jának felelőse, az Irka c. gyermeklap főszerkesztője adott át.

V. N.