Siker Kijevben és Budapesten

A beregszászi színházé a Don Quijote-díj

2003. május 16., 02:00 , 122. szám
Jelenet a Sardafass, a hímboszorkány című előadásból

Átütő sikerrel mutatta be az elmúlt héten Verebes Ernő Sardafass, a hímboszorkány című darabját a kijevi Podoli Színházban a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata.

A Májusi Kijev – Testvérvárosok Nemzetközi Színházfesztiválja című rendezvénysorozat keretében bemutatott darab címszerepét Trill Zsolt, a főbb szerepeket pedig Szűcs Nelli, Kátya Alikina, Kristán Attila, Varga József és Tóth László alakította.

Vidnyánszky Attila Jászai Mari-díjas művész, az Ukrán Köztársaság érdemes művésze, a színház alapító rendezője az MTI-nek elmondta: Verebes Ernő vajdasági író, költő, zeneszerző írta a darab szövegét és zenéjét a társulat számára. A beregszásziak azóta Verebes Ernő egy másik darabját, a Kioldás – tanulmány egy végkifejlethez című művét is bemutatták Zsámbékon.

Vidnyánszky Attila a tervekről szólva lapunknak elmondta: részt vesznek a május közepén megrendezésre kerülő munkácsi színházi fesztiválon, június elején Moszkvában is bemutatják a Sardafasst, majd közvetlenül ezután a hagyományos kisvárdai színházi fesztiválon lépnek színpadra. Végül elhangzott: a társulat legközelebb októberben szerepel az ukrán fővárosban, amikor a Gyulai Várszínházzal közös produkcióban Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából című elbeszélő költeményéből készült darabot mutatják be Tö­rőcsik Mari vendégszereplésével.

P.s. Lapzártakor érkezett a hír, hogy a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház kapta az idei Don Quijote-díjat, melyet a magyar kultúra és művészetek terén folytatott reménytelennek tűnő, ámde kitartó munkáért ítélnek oda évente a magyar fővárosban.

ntk