Tiszabökény: idén nem lesz gátemelés

Lassan haladnak az árvízvédelmi munkálatok

2003. május 16., 02:00 , 122. szám

A korábbi évekhez hasonlóan idén sem lesz elegendő pénz az 1998. és a 2002. évi árvizek következményeinek felszámolásához, a gátrendszer erősítéséhez. Az idei évben 24 millió hrivnyát irányoztak elő a megyei árvízvédelmi munkálatokra, ám ebbe az összegbe az a 7,5 millió is beleszámít, melyet az állam 2002-ben nem utalt ki hasonló célra.

Vonatkozik ez a Nagy­szőlősi járásra is, tehát olvasóink kérdésére válaszolva elmondható, egyelőre hiába várják a tisza­bö­ké­nyiek a szükséges keresztgát megépítését és a töltésemelést a falu határában. Mint Vaszil Szan­taj, a csatornázási rendszereket és árvízvédelmi berendezéseket üzemeltető Nagyszőlősi Igazgatóság vezetője a Kárpátaljának elmondta, az idei évre kidolgozott helyreállítási tervben nem szerepel Tiszabökény, a helyreállításban és a gátépítésben a legnagyobb hangsúlyt a királyházai és a tisza­újlaki új töltések befejezésére helyezik. Májusra várható annak a kormányhatározatnak a megszületése, melynek értelmében 4,5 millió hrivnyát utalnak ki az állami költségvetésből a szóban forgó két új töltésszakasz befejezésére.

Ami Tiszabökény térségét illeti, a Tisza mentén itt mintegy öt kilométeres szakaszon kellene elvégezni a töltésemelést, 14 kilométeres szakaszon a Batár- patak töltésének emelését, egy 1,5 kilométeres szakaszon pedig új töltésre van szükség. A tisza­bökényi munkálatok elhalasztását Szantaj azzal indokolja, hogy azok egyrészt túlságosan sokba kerülnének – min­t­egy 10 millió hriv­nyába –, másrészt minél előbb be kell fejezni a királyházai új töltés megépítését.

A járásban tervbe vet­ték ezen­­­kívül a második félévben a Tisza bal parti töltéseinek megerősítését He­ténynél, amire 220 ezer hriv­nyát utaltak ki. Gátat emelnek továbbá a Borzsa mentén Nagy­kom­­játnál.

B. J.