Nagyszabású Volkswagen-tervek Kárpátalján

Eurocar – újabb projektek

2003. május 23., 02:00 , 123. szám

A Volkswagen AG autógyártó konszern Csehország után, ahol új életet lehelt a Skodába, most Ukrajnában, pontosabban Kárpátalján tervez újabb beruházásokat. Ennek nyomán várhatóan nyártól a Skoda személygépkocsikat gyártó Euro­car összeszerelő üzemben több Volkswagen-modell összeállítása is beindul.

A Volkswagen-birodalom fejlesztése és piaci pozícióinak megerősítése jegyében áprilisban Viktor Janu­kovics kormányfő, illetve Bernd Pischetsrider, a Volkswagen AG konszern elnökének jelenlétében Oleh Bojarin, az Eurocar Rt. vezérigazgatója, illetve Detleff Vitting, a Volkswagen AG vezetőségének tagja aláírták az együttműködési szándéknyilatkozatot.

Két nappal korábban döntött úgy a Volkswagen AG vezetősége, hogy a Tiszasalamon melletti Eurocar-üzem bázisán megkezdik a Volkswagen márkájú személygépkocsik összeszerelését, később pedig valószínűleg a komplett gyártás is beindul. A döntés értelmében a négykerék-meghajtású modelleket kivéve szinte az egész modellsor (Passat, Golf, Bora, Polo) összeszerelésére berendezkednek. A tervek szerint az első ukrajnai Volkswagen Passat már júliusban elkészülhet. A projekt végcélja a hírek szerint egy teljes autógyár felépítése, melynek futószalagjáról évente 45 ezer személygépkocsi gördülne le. A fejlesztések értelemszerűen újabb munkahelyeket is jelentenek a helyi munkavállalók számára, bár ezek pontos száma egyelőre nem ismeretes.

A nagyszabású ukrajnai beruházásról szóló döntés hátterében a szakírók szerint az állhat, hogy a Volkswagen AG értékesítési mutatói jelentősen javultak Ukrajnában: tavaly elérték a tízezer eladott autót. Ez pedig az a sajátságos határ, amelytől kezdve a térségre már nemcsak a helyi piac ellátása, hanem az Oroszországba és a többi FÁK-tagállamba irányuló export szempontjából is optimistán tekintenek a cég vezetői. Az Euro­carban dolgozó szakemberek szaktudását a Volkswagen AG a legjobbak között ismeri el Európában, ami szintén nem lehetett mellékes szempont, amikor a beruházás mellett döntöttek.

Baráth József