Az 1703. évi zászlóbontásra emlékeztek

Koszorúzás és tudományos konferencia Beregszászban

2003. május 30., 02:00 , 124. szám

Az 1703. évi beregszászi zászlóbontás emlékére május 24-én tudományos konferenciát szervezett Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola (KMTF). A konferencia előtt az egybegyűltek megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc emléktábláját a Bethlen-kastély falán.

Mint a megemlékezést megnyitó Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke emlékeztetett, épp háromszáz esztendeje annak, hogy Beregszászban, a mai II. Rákóczi Ferenc téren Esze Tamás tarpai jobbágy, későbbi kuruc brigadéros kibontotta a Cum Deo pro Patria et Libertate feliratú Rákóczi-zászlót.

Ünnepi beszédében dr. Zachar József hadtörténész professzor, az egri egyetem tanszékvezető tanára hangsúlyozta: ma sokan hajlamosak lebecsülni a háromszáz évvel ezelőtt történteket, pedig 1703 és 1711 között, a magyarság történetében utoljára, még mindenféle megosztottság, mesterséges szétszakítottság nélkül, boldogan és együtt fogott fegyvert a nép a szabadságért, a hazáért Isten nevében.

Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola elnöke a konferencia alkalmából jelentette be, hogy a KMTF fel kívánja venni II. Rákóczi Ferenc nevét. Mint mondta, a főiskola kérvényezni fogja az oktatási minisztériumnál nevének Kárpátaljai Magyar II. Rákóczi Ferenc Tanárképző Főiskolára történő módosítását.

A továbbiakban a KMTF kollégiumának előadótermében mintegy tucatnyi előadást hallgathattak meg az érdeklődők a szabadságharc tárgyköréből. Dr. Zachar József például Katonáskodó magyarok Hegyaljától a Tiszahátig 1697–1703. címmel tartott előadást, míg dr. Katus László professzor, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető tanára a Rákóczi-szabadságharc következményeit taglalta. A főiskola tanárai közül Gönczi Andrea, a magyarországi nemzetiségeknek a szabadságharcban való részvételét elemezte, Csatáry György a beregszászi zászlóbontásról, Szambo­rovszkyné Nagy Ibolya az ukrajnai tankönyvekről értekezett, Med­vecz Andrea pedig a régió helytörténet-írásának Rákóczi-képét mutatta be.

Aznap a konferencia résztvevői megtekintették a Kárpátaljai Területi Állami Levéltár Rákóczi és korának iratai című kiállítását. Az archívumban dr. Orosz Ildikó felajánlotta segítségét a levéltárnak, hogy a KMTF történelem–angol és történelem–földrajz szakos hallgatói a nyári levéltári gyakorlatukat az intézményben végezhessék, ha a levéltár vezetése ehhez hozzájárul.

A konferencia résztvevői másnap jelen voltak a Salánkon rendezett Rákóczi-emlékünnepségen.

-kaszonyi-