A szabadságharc dokumentumai

Kiállítás a megyei levéltárban

2003. május 30., 02:00 , 124. szám

Az 1703. május 22-i beregszászi zászlóbontás emlékére szerveztek kiállítást a beregszászi Kárpátaljai Területi Állami Levéltárban, melynek megnyitóján Lakatos Sándor igazgató-helyettes és Csatáry György, a levéltár egykori munkatársa, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola tanára mutatta be a Rákóczi-szabadságharc korszakából fenn­maradt s a levéltárban őrzött dokumentumokat.

Mint Csatáry György elmondta, a levéltárban közel 900, a korszakra vonatkozó dokumentum található, melyek részletes képet adnak a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharcról (1703–1711). Zömében a beregi, ugocsai és ungi főispáni hivatalok okiratairól van szó, melyek mindenekelőtt a szabadságharc menetéhez és gazdasági hátteréhez szolgálnak értékes adalékul.

Ugyancsak érdeklődésre tarthatnak számot a szabadságharc vezéreinek, köztük magának II. Rákóczi Ferencnek saját kezűleg aláírt rendeletei – ezek közül több is szerepelt a kiállítás anyagai között. Az egyik legértékesebb az az 1706-os keltezésű dokumentum, melyben II. Rákóczi Ferenc az osztrák elnyomás elleni harcra szólítja fel Magyarország népeit.

B. J.