Úti cél: a kucsurgáni lepratelep

Május 31-én indul az újabb lepramisszió

2003. május 30., 02:00 , 124. szám
Hanykovics Leonárd és Sponták Róbert

A világon ma több mint 2 millió leprás beteget tartanak nyilván. Ukrajna egyetlen lepratelepe Kucsur­gán­ban található. A leprások megsegítésére indított mozgalom Kárpátalján immár tízéves.

A Kárpátaljai Református Egyházkerület Lepramissziója Ukrajnában egyetlen a maga nemében. Jelenlegi vezetője Spon­ták Róbert. A misszió kizárólag kárpátaljai adományokból látja el feladatát. A leprások világnapja alkalmából legutóbb 85 református közösség adakozott önzetlenül a betegek javára.

Márciusban egy öttagú kárpátaljai missziós csoport járt Kucsur­gánban: Hanykovics Leonárd bil­kei lelkipásztor, Szabó Attila erdélyi misszionárius, Cseh Sándor beregszászi misszionárius, Bara Szergej, a Munkácsi Református Gyermekotthon munkatársa, valamint Volodimir Zadorozsnij operatőr.

Hanykovics Leonárd, aki egyben a Dorcas Nemzetközi Segélyszervezet képviselője, lapunknak elmondta: a lelki vigasz mellett gyógyszereket, orvosi segédeszközöket, ágyneműt, keresztény irodalmat vittek a betegeknek, valamint készpénzt, ami a telep felhalmozódott számláinak kiegyenlítését szolgálta.

– Május 31-én ismét útnak indulunk, ezúttal hárman. Az úti cél ismét Kucsurgán, ahová a szlovákiai lepramisszió ajándékaként ötezer Dapson-tablettát is viszünk magunkkal – mondta el a bilkei lelkipásztor.

Schuller András