„Amíg szeretik a zenénket, addig tovább játszunk”

Mc Hawer & Teknő Beregszászban

2003. június 6., 02:00 , 125. szám

A II. Nemzetközi Beregszászi Ünnepi Fesztivál alkalmából adott koncertet május 30-án az amfiteátrumba a lakodalmas dance zenét játszó McHawer&Teknő. A zsúfolásig megtelt aréna tombolva fogadta az együttest. Repertoárjukban a régi számok mellett a 2002 végén megjelent, mára platinalemezzé avanzsált Mikor a vodka a fejembe száll című album közkedvelt slágerei is szerepeltek: Hajjaj, fekete vonat; Szeretlek, szeretlek; Boldogság, szerelem. Annak ellenére, hogy jó ideig kellett vesztegelniük a határon, a fiúk kitűnő hangulatban voltak, s szívesen nyilatkoztak a Kárpátaljának.

– Hogy vagytok?

Mc Hawer: – Kicsit rekedten és fáradtan, de üdvözöljük a Kárpátalja olvasóit.

– Jártatok már Kárpátalján?

Teknő: – Másodízben járunk itt. Első utunk során Salánkon, illetve Mezőkaszonyban léptünk fel, s mindkettő oltári jó buli volt. De még mielőtt összeálltunk a Hawerrel, többször is jártam már ezen a gyönyörű vidéken, ahol tiszteletre méltó és csodálatos magyar emberek élnek, és persze figyelemre méltó, szuper jó csajok. Egyébként rendszeresen felkeressük a kisebbségi sorsban élő magyarokat. Legutóbb például New Yorkban léptünk fel egy magyar diszkóban, s az is fantasztikus buli volt. Azt gondolom, ugyanolyan sikerrel szerepeltünk, mint például Magyarországon, Kárpátalján vagy Erdélyben, a magyarok ugyanis mindenütt magyarok és szeretnek mulatni.

– Stílusotokat tekintve hová soroljátok magatokat?

Mc Hawer: – A stílust mi úgy határoznánk meg, hogy lakodalmas techno, bár a technót elég csúnya és durva szónak tartom, ezért szívesebben használom a lakodalmas dance kifejezést. Valójában nem kategorizáltuk a zenénket, mert nem tartottuk szükségesnek. Végül is az emberek így szeretik, ahogy van, s amíg szeretik, addig így is fogjuk csinálni tovább.

– Jelenleg úgy tűnik, fut a szekér…

Teknő: – Hála Istennek, valóban jól megy a bolt, fut a szekér. Sokat köszönhetünk a Tv2 Dalnokok Ligája c. műsorának. Az emberek eddig jobbára csak a hangunkat ismerték, mivel viszonylag keveset szerepeltünk a televízióban. Most úgy tűnik, változóban van a helyzet.

Baráth József

Mc Hawer&Teknő immár három és fél éve dolgozik együtt, s eddig három nagylemezük jelent meg. A By-by lány című korongot a Táncolj, cigánylány! követte, amely két és fél hónap alatt lett aranylemez Magyarországon, s végül a múlt év végén következett a Mikor a vodka a fejembe száll című, ugyancsak nagy sikerű lemezük. Az együttest tavaly jelölték a MAHASZ Arany Zsiráf-díjára, mely Magyarországon a legrangosabb szakmai elismerésnek számít. S bár a díjat végül nem ők kapták, mint mondják, a legnagyobb jutalom – a közönség szeretete – már az övék.