Boldog, boldog születésnapot!

Gyermeknapi ünnepség és Irka-születésnap Beregszászban

2003. június 6., 02:00 , 125. szám

– énekelte a gyereksereg vasárnap Beregszászban, az Irka c. gyermeklap 10. születésnapja, illetve a gyermeknap tiszteletére rendezett ünnepségen. A helyi amfiteátrumban több száz Irka-barát – gyermek és felnőtt egyaránt – gyűlt össze az esemény alkalmából.

– Öröm benneteket együtt látni, régi és új Irka-olvasókat, barátokat. Túlzás nélkül mondhatom, hogy szinte mindnyájatokat névről ismerem, a legnagyobb öröm számomra mégis az, hogy ezúttal ti is mind találkozhattok egymással – köszöntötte az ünneplőket P. Punykó Mária, a lap főszerkesztője.

A szervezők nevében Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke üdvözölte a résztvevőket és a fellépőket.

Az ünnepi műsor stílszerűen a Halász Judit előadásában közismertté vált, Boldog születésnapot! című gyermekdallal vette kezdetét, melyet ezúttal Seres Tímea, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művésze adott elő, majd Weinrauch Katalin költő az alkalomra írott versében kívánta, hogy „Isten áldja az Irkát, legalább még egy évszázadig!” A gyerekeket Jan­kovics Mária, az Irka grafikusa is üdvözölte.

A továbbiakban azután nem volt hiány zenében, táncban, mókában és kacagásban. Fellépett a Nagypaládi Művészeti Iskola citerazenekara, az akna­szlatinai Nefelejcs Táncegyüttes, a mezővári és a tiszapéterfalvai művészeti iskola táncegyüttese, valamint a Százszorszép énekegyüttes és az „Átalmennék én a Tiszán” c. népdalverseny győz­tesei: Nagy Réka és Kocsis Júlia. A legfőbb mókafelelős ezúttal is a bátyúi Cókmók bábszínház Vitéz Lászlója volt, nagy sikert aratott továbbá a Ficseri Színistúdió János vitéz-előadása. Báli táncokat varázsolt a színpadra a KMTF tánccsoportja, gyermekdalokat adott elő a főiskola énekkara, Rákóczi emlékezete címmel mutatták be énekes műsorukat a Salánki Mikes Kelemen Középiskola diákjai, s ugyancsak dalos produkcióval szórakoztatta a közönséget a kisgejőci Gyöngy­kaláris énekegyüttes.

Mindeközben a vállalkozó kedvűek a megelevenedett Irka-rovatokkal szórakoztatták egymást és szüleiket: a Tündérujjak-fa alatt gyurmafigurák, a Döngicsélő-fa alatt rajzok készültek, a Száll az ének-fa körül gyermekjátékok folytak, a Versforgó-fánál pedig ki-ki elmondhatta legkedvesebb versét, meséjét.

A műsort követően kihirdették a KMPSZ óvodaszekciója által szervezett Édesanyám tulipánfa c. rajzpályázat győzteseit. A nyertes ovisok átvéve ajándékaikat, további jutalomként a tíz születésnapi Irka-torta gyertyáit is elfújhatták. Ezután már a tejszínhabos, mogyorós tortaszeleteké volt a főszerep, s a tortafelelős főiskolá­sok révén senki sem maradt hab, krém, illetve rózsaszín és fehér díszrózsák nélkül.

P. Zs.