Boróka, Vanessa, Radzsu és a többiek

Minek nevezzelek?

2003. június 6., 02:00 , 125. szám

Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk fülünknek furcsán csengő keresztnevekkel, és lassan az lesz a meglepő, ha egy újszülött anyakönyvébe magyar hang­­zású keresztnév kerül.

A szakemberek szerint a gyer­­­­­meket váró szülők általában öt névadási ízléscsoportot alkotnak: 1. az egyedi és ismeretlen nevek kedvelői; 2. a ritka, de ismert nevek hívei; 3. az idegen nevek rajongói; 4. a régi vagy régies neveket szeretők tábora; 5. az éppen divatos nevek barátai.

Rögtönzött fel­mérésünk szerint a kárpátaljai magyar települések anyakönyveibe tavaly csak minden harmadik fiú újszülött esetében került hagyományos magyar férfinév. Ezen keresztnevek közül a Sándor, Ferenc, István, László, Miklós volt a legnépszerűbb. A korábban divatos „listavezetőket” – Ádám, Dávid, Máté – felváltották a Dániel, Péter, Erik, Patrik és Edgár keresztnevek. Az egyedi, ritka nevek között a Fábián, Kornél, Valentin nevekre találtunk.

A lányok névadói még inkább „haladtak a korral”. Az irányadó áramlatoknak megfelelően a magyar családokban született leánykák közül tavaly csak minden negyedik-ötödik kapott régi magyar keresztnevet. A hagyományos lánynevek között tartotta magát a Mária, Katalin, Eszter, Zsuzsanna, Erzsébet, Ibolya. A divatnevek között a Dominika, Barbara, Klaudia, Patrícia, Fanni, valamint Bianka és Jázmin voltak a legnépszerűbbek. Letűnőben van az Alexandrák, Kittik és Evelinek „korszaka”. És egy kis extravagancia: Mirinda, Vanessa, Dorina, Karina, Boróka – ilyen néven is bekerült néhány újszülött leányka az anyakönyvbe.

Ukrajnában egyébként bármilyen nevet kaphat a család szeme fénye. A születési bizonyítványban ugyanakkor jelezni kell, hogy a gyermek a szülők külön kérésére lett Dzsenna, Radzsu vagy éppen Dzsina. Iktatáskor nagyobb gondot jelentenek a kettős keresztnevek, melyek nehezen „férnek be” a szűkre szabott névrovatba, lásd Patrik–Ödön, Roland–Kázmér, vagy Beatrix–Emese, Szabina–Dorottya.

A megyei anyakönyvi hivatal kérésünkre összeállított egy 2002-es „toplistát” a Kárpátalján adott, számukra furcsa, illetve idegen nevekről.

Fiúnevek: Lo­berátó, Szulej­zsán, Dzsa­miljak, Vidzsaj, Alen, Vadif, Radomis, Elvis, Sai­mon, Chris­topher, Radzsu, Aloisz, Ajtan, Ke­vin, Princ, Radzs, Bohuszlav, Elymir, Markosz, Zamfir, Szte­lijan, Radu, Szandu, Daniclav.

Lánynevek: Vivien, Kitti, Dzsaszmin, Vanessa, Esmeralda, Lika, Patricia, Fernanda, Cintia, Paloma, Cas­sandra, Brenda, Dialinda, Al­bina, Neo­lina, Dzsu­lianna, Meli­kina, Me­lina, Dalma, Princessza, Nika, Jeszenia, Adelina, Ruszja, Amina, Amanda, Roszalina, Ade­lina, Juta, Madonna, Mariszabel, Le­ticia.

Továbbá: Rufa, Orfa, Ió, Gel­left, Limon, Parfi, Lojda. (Itt már problémáink voltak annak meghatározásával, leány- avagy fiúnevekről van-e szó.)

P. Zs.– V. N.