Minden színben szinte minden

Kárpátaljai festékpiac

2003. június 6., 02:00 , 125. szám

A festékpiac jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata az építőanyag-piacnak. Még a szkeptikusok szerint is évente 10-15 százalékkal növekszik a festékek és lakkok értékesítése, az optimisták pedig 25-30 százalékosra taksálják a bővülést. A honi fogyasztókat már nem lehet meglepni a nemcsak színben, de márkájában is sokszínű festékpalettával, ugyanakkor, mint megannyi más területen, itt is jelentős az országba feketén behozott áruk mennyisége. Szakértői becslések szerint az olcsóbb termékek terén az illegálisan hozzánk került, illetve a hamisított festékek a piac 10-20 százalékát teszik ki. Az utóbbi időben azonban már a drágább festékeket is becsempészik az országba.

A kereskedők véleménye szerint minőség terén a honi termékek egyelőre alulmaradnak a hasonló árú külföldi termékekkel szemben. Szavaik szerint az értékesítés növeléséért és az árak csökkentéséért folytatott hajsza vezet rendszerint a minőség romlásához. Ennek következtében aztán az adott márka elveszíti népszerűségét, s gyakran értékesítési problémák merülnek fel.

Ami az értékesítést illeti, Ungváron jelenleg négy-öt építőipari termékeket forgalmazó, a járásokban fiókszaküzletekkel rendelkező raktáráruház működik, melyekben bőséges választékban kaphatók bel- és külföldi gyártmányú festékek, festékanyagok, lakkok. Ezenkívül szinte minden városban találhatók festékszaküzletek, de a bolhapiacon is bőséges a kínálat, tehát mindenki ízlése és pénztárcája szerint válogathat a különböző márkájú és minőségű termékek közül. Ugyanakkor érdemes megfogadni a hozzáértők tanácsát: a silány hamisítványok elkerülése végett, s a korábbiaknál valamivel kisebb árszintbeli különbség miatt is ajánlatos ma már a szaküzletekben, illetve a hivatalos márkaképviseletként is működő raktáráruházakban vásárolni.

Ami az árakat illeti, a raktáráruházakban és azok fióküzleteiben az alapozó festékek ára márkától és minőségtől függően tízliteres kiszerelésben 6,60 és 21 hrivnya között mozog. Egy ötliteres doboz diszperziós festék ára 4 és 26 hrivnya között van. A vízemulziós festékek 1 literes dobozban 6,60 hriv­nyáért, a 2,5 literes kiszerelésű olaj­festékek pedig 12–15 hriv­nyás áron kaphatók. A külföl­dön gyártott festékek ára literenként 14–27 hriv­nya között mozog. Viszonylag szé­les a választék a lakkok terén is – egy félliteres üveg lakk ára 5,40-be, a 2,7 kilogrammos kiszerelésben kapható Hardlak pedig 31 hrivnyába kerül. A különböző színezőanyagok ára 50 és 85 hrivnya között ingadozik.

Mindent összevetve, elmondhatjuk, hogy a választékkal nincs gond, viszont azt is le kell szögezni, hogy nem olcsó mulatság a festékvásárlás, főleg akkor, ha jelentős, felújításhoz, építkezéshez szükséges mennyiségről van szó.

Baráth József