Apának is vegyünk virágot?

Június 15. – apák napja

2003. június 13., 02:00 , 126. szám

Az apák megünneplését az Egyesült Államokban kezdeményezték a XX. század elején. Egyesek szerint a nyugat-virginiai Mrs. John Dowd indította el apja tiszteletére, aki megözvegyülve is becsülettel gondoskodott gyermekeiről.

Más források szerint a Washington állambeli Spo­kane városában, 1910 jú­niusában emlékeztek meg először az apákról Sonora Smart kezdeményezésére, akinek özvegy édesapja ugyancsak hat gyermeket nevelt egyedül.

Ezen amerikai államban, 1966-ban egy elnöki rendelet hivatalosan is apák napjává nyil­vánította június harmadik vasárnapját. Ma már a világ számos helyén köszöntik e napon a gyermekek az édesapjukat (másutt augusztusban, illetve novemberben).

Magyarországon 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat az apák napja meghonosítása érdekében. Az ünnepnek azonban nincsenek még általánosan elfogadott és meghatározott kötött formái. Ukrajnában, ezen belül Kárpátalján sincs még gyakorlatban az apák napjának méltatása.

A megyei család és ifjúsági főosztály adatai szerint jelenleg megyeszerte közel hétszáz édesapa neveli egyedül gyermekét vagy gyermekeit, s a csonka családok számának növekedésével számuk várhatóan tovább nő majd.

Június 15. azonban nemcsak az egyedül álló gyer­mekes apák köszöntésére szolgálna jó alkalmul, hanem ráirányíthatná a figyelmet az édesapákra, a családon belüli apaszerep fontosságára is.

P. Zs.