Diana sportol és olvasni tanul

Tolószékhez kötve

2003. június 13., 02:00 , 126. szám

A korláthelmeci Hir­já­vec Diana egészséges gyerekként jött a világra. Később az orvosok csípőficamot állapítottak meg nála, és egy speciális kengyellel akarták megakadályozni a további elváltozást. Ennek felhelyezésekor azonban idegsérülést szenvedett, minek következtében a lány immár tizennyolc éve szorul tolókocsira.

– Mindenben az orvosokra hagyatkoztam, sosem gondoltam, hogy esetleg tévedhetnek – meséli Mária, Diana édesanyja. – Amikor megtörtént a baj, nehéz volt feldolgozni, a férjemmel együtt sokáig kerestük a kiutat. Végül egy debreceni rehabilitációs központban kötöttünk ki, ahol a gyógy­torna és fürdőterápia hatására Diana megtanult felülni, lábra állni, s végül beszélni.

A család évekig tépelődött azon, hogy miért pont velük történt mindez. Ma már újra teljes lelki békességben élik mindennapjaikat, együtt keresve az apró örömöket, sikereket.

Diana rendszeres látogatója az Ungváron működő Életút rehabilitációs központ foglalkozásainak. Mint mondja, jóleső érzés hasonló helyzetű fiatalok körében tanulni, mozogni, sportolni. Mária számára az jelent sokat, hogy van kivel megosztani a gondokat, megbeszélheti a felmerülő nehézségeket.

A család anyagi lehetőségei nem engedik meg, hogy nyaranta üdülni járjanak, a rehabilitációs központ szervezésében azonban már több ízben vettek részt közös kiránduláson, többnapos túrákon.

Diana rendszeresen sportol, a mozgássérültek részére szervezett tolókocsis verseny első helyezettje lett. Jelenleg édesanyja segítségével olvasni tanul. Egyedül azt nehezményezi, hogy mióta családi autójuk elromlott, nem tud rendszeresen felutazni a közeli megyeszékhelyre, hiányzik sorstársai megszokott közössége.

-lia-