„Meghozta az Isten piros pünkösd napját”

XII. Guti Pünkösdi Napok

2003. június 13., 02:00 , 126. szám

Szállt a címben idézett ének pünkösdvasárnap és -hétfőn a hagyományosan megrendezett Guti Pünkösdi Napokon.

A kétnapos rendezvény nyitányaként vasárnap pünkösdölő népi gyermekjátékokat adott elő a Guti Általános Iskola és a helyi művelődési ház hagyományőrző csoportja, majd hangos énekszóval tudatták a faluval „pünkösd jeles napjának” eljöttét. Ugyan­csak vasárnap nyílt meg az Õri Mi­hály ungvári festőművész al­kotásaiból rendezett kép­ző­mű­vé­szeti kiállítás, és mutatkozott be az idei pünkösdi király és király­nő – Barkaszi Béla és Nagy Klaudia.

Hétfőn is változatos program fogadta az érdeklődőket. „Sport­vonalon” ki-ki próbára tehette magát a focisuli, a kötélhúzás, a kugliverseny fordulóiban, és nyolc futballcsapat részvételével egész nap zajlott a Darcsi Viktor Emléktorna. A kispályás futballtorna döntőjében a guti Dream­team és a jánosi Demetra együt­tesei mérkőztek meg egymással. Az 1:1-es eredményt hozó rendes játékidő után a kupa sorsa végül tizenegyesrúgá­sokkal dőlt el a hazai csapat ja­vá­ra. Délután famászó- és kő­do­bó­versenyt ren­dez­tek, az előbbiben Dó­ka László „kúszott” a legmaga­sabbra és vitte el az értékes ajándékcsomagot, az utóbbi legjobbjai Bus­kó Róbert és Demeter Zsolt lettek.

A kulturális programot a helyi hagyományőrzők nyitották meg, majd színpadra lépett a Nagy­bé­gá­nyi Művelődési Ház folklór­együt­tese, a Cók-Mók Bábszínház és Adriana Szabova énekes előadó. Mindezt Pitkin-show fűszerezte, és a nap végén a „Pünkösd Szépe” megválasztására is sor került. A rendhagyó verseny során a mintegy háromszáz leadott kö­zön­ségszavazatból Sin Orsolya szerezte a legtöbbet, az udvarhölgyei pedig Cápec Angelika és Kurmay Viktória lettek.

A gasztronómiai kínálatból említést érdemel a parázson sült malac (melyet kétnapos érlelés után négy órán keresztül forgattak nyárson), a pünkösdi bográcsfőzés és sasliksütés, valamint a nagy sikerű borkóstoló.

-nagy-