„Örüljünk és ünnepeljünk együtt”

Harangszentelésre készülnek Akliban

2003. június 13., 02:00 , 126. szám

Egy hívő gyülekezet életében az egyik legnagyobb öröm, amikor közös összefogással és imádsággal, valamint az Úr áldásával el tud érni egy számára fontos dolgot. Ilyen eseményhez érkezett az akli református gyülekezet, amely harangszentelésre készül június 21-én, szombaton.

Akliban az utóbbi százötven évben három harang is szolgált. A leghosszabb ideig (1860–1940 között) az első harang bírta, ám idővel meghasadt. Helyére egy Voronyezsben öntött harang került, de rövidesen az is felmondta a szolgálatot, és a következő sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Átmeneti megoldásként – egy magnó, erősítő és hangfal segítségével – évekig a Kossuth rádió déli harangszója szolgált templomi jelzőként.

Az új harang beszerzését még évekkel ezelőtt kezdeményezte a néhai Oroszi Pál helyi lelkipásztor. A harangvásárláshoz szükséges összeg mostanra gyűlt össze a Kecskeméti Református Ifjúsági Egyesület (főtitkára Zilahi Kálmán), a Magyar Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a holland Halm segélyszervezet hozzájárulása és nem utol­sósorban az akli gyülekezet tagjainak adományai révén.

A felszentelés előtt álló 115 kilogrammos harang az őrbottyáni Gombos Lajos harangöntőmester keze munkája (Ma­gyarország). „Mindeddig megsegített minket az Úr” (Sámuel 7:12) – olvasható a szoknyáján.

A harangszenteléssel egybekötött ünnepi istentiszteletet június 21-én, 15 órai kezdettel tartják. Isten igéjét Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdeti, avatóbeszédet mond Horkay László, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke. A gyülekezetet köszönti dr. Orbán Viktor volt miniszterelnök, a FIDESZ elnöke. A gyülekezet és a szervezők sok szeretettel várnak minden érdeklődőt, felekezetre való tekintet nélkül.

Makó András