Fürdünk minden áron

Itt a strandszezon!

2003. június 20., 02:00 , 127. szám

A kánikula beállta egyre több embert csábít a vízpartra, a hűsítő habokba. Legtöbbjüket még a víz látható szennyezettsége, a strandok hiánya sem tántorítja el szándékától.

Mint Joszip Pid­lisz­kij, a megyei KÖJÁL helyettes főorvosa a Kárpátaljának elmondta, tavaly 110 szen­­ny­vízkibocsátó objek­tumnál végeztek ellenőrzést, s hat esetben róttak ki bírságot. Mintegy kétezer esetben vettek mikrobiológiai vízmintát az esetleges fertőző baktériumok kimutatására. Az intézet idén is rendszeresen ellenőrzi a vízminőséget. Amint a víz eléri a 18 fokos hőmérsékletet, a KÖJÁL munkatársai hetente vesznek vízmintákat mind a fürdőzésre kijelölt, mind a közismert vadstrandokon.

A szennyező anyagok, baktériumok jelenlétének mértéke Kárpátalja szinte valamennyi folyójának és tavának vizében meghaladja a megengedett szintet, ám nem olyan mértékben, hogy a fürdőzés komoly fertőzésveszéllyel járna, állítják az illetékesek. Megyei szinten sem az elmúlt évben, s egyelőre idén sem regisztráltak olyan esetet, amikor egyértelműen megállapítható lett volna, hogy valaki fürdés következtében kapott fertőzést.

Míg a korábbi évtizedekben több hivatalos engedéllyel, megfelelő kiépítettséggel rendelkező, legalább a szükséges elemi szolgáltatásokat nyújtó strand létezett a megye folyói és tavai mentén, jelenleg csupán kettő működik: Huszton, a Rika folyónál, illetve Aknaszlatinán, a sós tavakon. Annál több viszont a megyében az úgynevezett illegális strand. Nincs nyilvános strandja még a megyeszékhelynek, Ungvárnak sem, ahol így az Ung szinte teljes városi szakaszán számíthatunk a folyóban fürdőzőkre; annak ellenére, hogy a víz minősége az esetek többségében – különösen a várdomb alatti részeken – nem felel meg a köztisztasági-higiéniai normáknak. Hasonló a helyzet a Latorcán, ezen belül annak munkácsi városi szakaszán is. Ráadásul a beköszönő meleg és a kevés csapadék miatt várhatóan idén is igen alacsony lesz folyóink vízszintje, minek következtében még inkább nő a baktériumok és a szennyező anyagok koncentrációja.

Ugyanakkor Joszip Pidliszkij véleménye szerint veszélyes fertőzéseket okozó szennyezőanyagok jelenleg nem találhatók a vízben, s részben ezért sem lépnek fel igazán szigorúan azok ellen, akik saját felelősségükre mégis fürdőznek. Ennek ellenére nem árt az óvatosság, figyelmeztet a szakember, hiszen a vízhőmérséklet emelkedésével nő a fertőzésveszély is.

Ami a fertőzéseket illeti, folyóink vizében időről időre előfordulnak kolerát, illetve végbélfertőzést okozó baktériumok. A természetes és a mesterséges tavakban, azaz az állóvizekben viszont a leptospirózis baktériumai gyakoriak.

Baráth József

Idén is szedi áldozatait a víz

A 2002. év azonos időszakában vízbe fúlt 25 személlyel szemben az idei év első öt hónapja során kilencen (két városi és hét falusi lakos) fulladtak folyóink és víztározóink vizébe fürdőzés közben – tájékoztatta a Kárpátalját Volodimir Kosztyukov, az állami vízi kereső- és mentőszolgálat főellenőre. Elmondása szerint legtöbb esetben az okozta a tragédiát, hogy az áldozatok ittas állapotban, felhevült testtel merészkedtek a hideg vízbe.

Júniusban eddig újabb három személy vesztette életét fürdőzés közben, ráadásul mindhármuk ittas állapotban volt. Egyikőjük az ungvári járási Ókemence (Kamjanica) település mellett fulladt az Ung vizébe. A beregi halastavon egy magyarországi illetőségű személy veszett hullámsírban. Huszton a Tiszából, 18 méteres mélységből kellett felhozni a búvároknak egy férfi holttestét.