Piliscsabai vendégségben az aklihegyi iskolások

IV. Kárpát-medencei Magyar Iskolatalálkozó

2003. június 20., 02:00 , 127. szám

Idén a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulója jegyében került megrendezésre a IV. Kárpát-medencei Magyar Iskolatalálkozó, melyen Kárpátalját a nagyszőlősi járási Akli­hegyi Általános Iskola növendékei képviselték.

Az ugocsai tanintézmény három éve részese a pilis­csabai Klotild­ligeti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium által létrehozott, öt tanintézményt összefogó testvériskola-programnak. Az iskolaközi találkozónak idén Piliscsaba adott otthont, melyen a helyiek mellett Etéd (Erdély), Komárom (Szlovákia), Laskó (Vajdaság) és Aklihegy (Ukrajna) küldöttei vettek részt.

A hagyományokhoz híven minden intézményt 10-10 diák és 3 kísérő tanár képviselt. A négynapos program főbb eseményei a vendégiskolák bemutatkozó előadása (Akli­hegyről Bodnár Csilla pedagógus A magyarság helyzete a népszámlálás tükrében címmel tartott előadást), a népdal- és néptáncvetélkedő (melyen az akli­hegyi Oroszi Ilona vitte el a pálmát), valamint a Rákóczi-szabadságharc témájában meghirdetett történelmi vetélkedő voltak. A verseny részeként bemutatott színdarabbal az akli­hegyiek csapata osztatlan sikert aratott, összetettben pedig a vetélkedő harmadik legjobbja lett.

A tanároknak szervezett konferencián az egyes régiók élete, problémái és a további kapcsolattartás lehetőségei voltak napirenden. Az iskolások emellett érdekes sportvetélkedőn is megmérkőzhettek egymással, ennek közös jutalma egy budapesti kirándulás volt. A találkozót a vendégek adta gálaműsor, táncház és ökumenikus istentisztelet zárta.

Makó András