Sporttal az életért

Nagyszőlős: Mozgássérültek I. Nemzetközi Horgászversenye

2003. június 20., 02:00 , 127. szám
Jev­genyij Stajger

Az Újjászületés elnevezésű jótékonysági, rehabilitációs és sport­szervezet 2002 júniusában alakult. Célja a Nagyszőlősi járásban élő mozgássérültek életminőségének javítása a sport, a közös célok által. A szervezet megálmodója és elnöke Jev­genyij Stajger, akivel az elmúlt egy év eredményeiről beszél­get­tünk.

– Hogyan született a szervezet létrehozásának ötlete?

– Kezdetben csupán klubalakításra gondoltam, melynek tagjai példamutatással segítették volna egymást. Megtakarított pénzemből hozzá is láttam a hivatalos ügyintézéshez, ám kiderült, klubként nem, csak az egész járásra kiterjedő szervezetként regisztrálható az egyesület. Az elmúlt egy évben aztán sikerült bebizonyítanunk, hogy a sport szeretete, az elért eredmények értelmet adnak az egyébként magukba forduló mozgássérültek mindennapjainak.

– Miért éppen a sportot választották összekötő kapocsnak?

– A mozgássérült, és ebből kifolyólag számos lelki traumával küzdő ember számára létfontosságú, hogy legyenek céljai, legyen miért reggel felkelnie, és ne engedje, hogy betegsége eluralkodjon rajta. Jómagam ötévesen, gyermekbénulás következtében váltam rokkanttá, és számomra a sport adott erőt az élethez. Amikor koldulni láttam sorstársaimat, elhatároztam, hogy ezen változtatni kell, példát kell mutatni abban, miként lehet méltósággal megélni a ránk szabott másmilyen minőségű életet.

– Jelenleg milyen sportágakkal foglalkoznak a szervezet égisze alatt?

– Egyelőre a biliárd, az asztalitenisz és sporthorgászat „van terítéken”, de szeretnénk további sportokat is meghonosítani. Az elmúlt évben egyébként számos versenyen vettünk részt, eddig 60 elismerő oklevelet és trófeát „gyűjtöttünk be”.

– Miként „toborozza” az új tagokat?

– Járom a kocsmákat, az utcákat, megszólítva az éppen kolduló vagy italozó mozgássérült sorstársaimat. Volt egy érdekes esetem. Királyházáról autózva hazafelé, útközben felvettem egy stoppost, akiről kiderült, hogy egy munkahelyi baleset következtében mindkét lábát amputálták, és protézissel jár. Negyvenöt éves volt, teli lelki problémákkal. Meghívtam egy foglalkozásunkra, ahol biliárdozni tanítottuk. Néhányszor hagytuk nyerni, majd egy idő után már ő vert sorra bennünket. Volodimir Zadorozsnij azóta Kárpátalja biliárdbajnoka és egy Ungváron rendezett nemzetközi biliárdverseny dobogós helyezettje. Emlékszem, a verseny után átölelt és megköszönte, hogy visszakapta életerejét, életörömét. Leír­hatatlan érzés volt ez számomra, megerősítése törekvéseim, céljaim helyességének.

– A szervezet tavaly egy jól sikerült horgászversennyel debütált. Idén lesz folytatás?

– Igen, június 27-28-án rendezzük első, immár nemzetközi horgászversenyünket, melyre Romániából, Szlovákiából, Magyarországról és Lengyel­országból várunk résztvevőket. A szervezésben nagy segítségünkre van a Nagy­szőlősi Járási Vadász- és Horgásztársaság, amely a verseny idejére rendelkezésünkre bocsátja a Nagyszőlős közelében fekvő halastavat.

– A mindennapokban vannak támogatóik?

– A Zirka Vifliema cég sporteszközökkel támogat minket. Állandó sporttermünk, székhelyünk egyelőre nincs, de a városi tanács felajánlása nyomán van egy üres terem, amit lehetőségeinkhez mérten berendezhetünk és használhatunk. A nagyszőlősi járási tanácstól egy kisebb vízterületet kaptunk, építésre alkalmas partszakasszal, ahol rehabilitációs és sportközpontot szeretnénk létesíteni. A tervek elkészültek, a kivitelezéshez azonban számottevő anyagi segítségre lenne szükségünk.

Schuller András

A szervezetnek szánt önkéntes adományokat a következő számlaszámra várják: p/p 260043183120 Oůŕäáŕíę ą 7289 MФO 372040 Kód: 26212219. A szervezethez csatlakozni kívánó mozgássérültek a 8-243-2-38-96-os telefonszámon vehetik fel velünk a kapcsolatot.