Droghelyzet: Tran­zit­terület vagyunk

Június 26. – A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napja

2003. június 27., 02:00 , 128. szám

Az ENSZ-közgyűlés határozata alapján 1988 óta méltatják a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napját, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. A cél, hogy 2008-ra az illegális kábítószer-fogyasztás világviszonylatban lehetőleg 50 százalékkal csökkenjen a jelenlegi szinthez képest. Szakemberek 48-50 millióra teszik a drogokkal élők számát a világon.

Az ember azt gondolná, mivel Kárpátalja Ukrajna nyugati kapuja, ennélfogva a megyében az ország más régióihoz viszonyítva magas a kábítószer-fogyasztók száma, azonban ennek pont az ellenkezője igaz. Mint Vaszil Simonyak, a megyei belügyi főosztály kábítószer-fogyasztás és -terjesztés elleni küzdelemmel foglalkozó osztályának vezetője a Kárpátaljának elmondta, a megyében jelenleg 675 kábítószer-élvezőt tartanak nyilván, azaz Ukrajna más régióival összehasonlítva Kárpátalján jóval nyugodtabb a helyzet. Dnyipro­pet­rovszk me­gyében például 21 322 a drogfogyasztók száma, Zapo­rizzsja megyében hatezer személyt tartanak nyilván, a Kárpátaljával közel azonos területű és lélekszámú Ternopil megyében pedig 1008-at, míg a fővárosban a kábítószerfüggők száma meghaladja a hétezret.

Kárpátalja azonban mégiscsak tranzitterületnek számít a kábítószer-kereskedelem tekintetében, s ahogyan az például Magyarország esetében is tapasztalható, a drogok jelenléte magában hordozza annak veszélyét, hogy előbb-utóbb a helybéli lakosság – főként a fiatalok – is fogyasztójává válik.

Ami a helyben „termelt” kábítószereket illeti, elsősorban a mákot kell megemlítenünk. Mint ismeretes, Ukrajnában törvény tiltja a mák termesztését, ennek ellenére a növény rendkívül elterjedt. A rendvédelmi szervek akcióik során rendszeresen bukkannak olyan portákra, ahol a szőlőültetvények, fák által körbevett területeken nagyobb mennyiségű mákot termesztenek értékesítés céljából. Az illegális máktermesztést, illetve a mákszalma értékesítését igencsak szigorúan büntetik – a mák, illetve a tárolt mákszalma mennyiségének függvényében akár 5-8 évi börtönbüntetéssel is sújthatók a törvénysértők, számuk mégis jelentős, mivel mákot termeszteni igen jó üzletnek számít. Egy vizespohárnyi darált mákszalma ára Kárpátalján a feketepiacon a kereslettől függően 3–10 hrivnya között mozog, az ország távolabbi régióiban pedig akár 30 hriv­nyát is megadnak érte. Ezért azután gyakori, hogy zapo­rizzsjai, dnyip­ro­petrovszki, miko­lajivi ügyes­ke­dők nagy tételben vásárolják fel a darált mákszalmát, az ország központi és keleti régióiban pe­dig jó pénzért értékesítik, óriási hasznot húzva az üzletből.

Simonyak elmondása szerint egyre nagyobb mennyiségben csempészik be a mákszalmát Magyarországról is, ahol nem tilos a máktermesztés, ugyanakkor a behozott mennyiség túlnyomó részét azonnal továbbítják az ország belső régióiba. Az utóbbi időben egyre gyakrabban csempésznek be az országba mákszalmából készülő ópiumkivonatot.

A kemény drogok azonban ez idáig – szerencsére – nem nyertek teret Kárpátalján. Tisztában kell lennünk azonban azzal, figyelmeztet a szakember, hogy ez jelentős mértékben csupán annak köszönhető, hogy helyben alig van fizetőképes kereslet, hiszen például egy grammnyi heroin a feketepiacon 70–100 dollárba kerül.

Az idei év első öt hónapjában a rendőrség munkatársai négy kábítószer-értékesítési útvonalat és drogeladással foglalkozó bűnbandát lepleztek le. Március közepén Ungváron 400 adag ópiumot foglaltak le az osztály munkatársai egy kábítószercsempésztől, aki szintén Magyarországról hozta be az ópiumkivonatot. Idén egyébként hasonló ügyekben már 70 bűnvádi eljárás indult a megyében.

Kárpátalján az idei év első öt havában nyolc kábítószer-előállító és -terjesztő helyet számoltak fel a rendőrök, ahol nemcsak készítették a drogot, de a fogyasztók a bérelhető szobákban azonnal be is adhatták azt maguknak.

Baráth József

Egyre több a drogfüggő

Vaszil Krucsjanica, a Megyei Narkológiai Gondozó főorvosának tájékoztatása szerint Kárpátalján jelenleg 226 kábítószerfüggő személyt tartanak nyilván, közülük 101 ungvári lakos, azaz a korábbi évekhez viszonyítva növekszik a drogfüggők száma. A hivatalos statisztika alapján a növekedés csupán néhány főt jelent, ám a szakember szerint valójában ennél jóval többen válnak kábítószerfüggővé. A nyilvántartásba ugyanis csupán azok kerülnek, akik önként jelentkeznek kezelésre vagy a rendőrség révén kerülnek kapcsolatba a Megyei Narko­lógiai Gondozóval. Ám ez csupán a jéghegy csúcsa, az érintettek többsége kívül marad ezen a körön. A szakember becslése szerint a drogfüggők valódi száma kb. tízszerese a nyilvántartottnak.

A kábítószer-fogyasztók min­t­egy 70 százaléka az olcsóbb narkotikumokat – pl. a mákszalmából előállítható ópiumot – részesíti előnyben. Ugyancsak kedvelt az amfetamin, valamint a lenből készült kábítószer, a hasis és a marihuána, ugyanakkor gyakorlatilag egyet­len olyan esetre sem derült fény, amikor heroinnal vagy egyéb kemény droggal éltek volna. Az utóbbi időben szerencsére senki sem vesztette életét túladagolás következtében.