Kárpátalján járt a Ma­gyar Pax Romana elnöke

2003. június 27., 02:00 , 128. szám

A hét elején vidékünkön járt Horányi Özséb, az 1991-ben újjáalakult Magyar Pax Romana (Katolikus Értelmiségi Mozgalom) elnöke és Mikulás Domonkos egyesületi titkár.

Hétfőn, a tájékozódó jellegű látogatás első állomásaként a küldöttséget hivatalában fogadta Majnek Antal, a Munkácsi Ró­mai Katolikus Egy­­házmegye püspöke. Az eszmecserén többek között szóba került a Kárpátalján ma is fennálló paphiány, valamint a roma és nem roma népesség együttélésének magyarországi és helyi problémaköre.

Kedden délelőtt a kéttagú küldöttség találkozott Milován Sándorral, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnökével, majd ellátogatott a Vereckei-hágóra, ahol megtekintették a torzóban maradt emlékművet. Délután Beregszászban a vendégek dr. Orosz Ildikó elnök vezetésével a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség munkájával ismerkedtek, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskolán pedig dr. Soós Kálmán rektorral tartottak megbeszélést. Még ugyanaznap az esti órákban Horányi Özséb a beregszászi cserkészszékházban találkozott a Bárdos István által vezetett helyi Pax Romana közösség képviselőivel.

Szerdán Rahó az úti cél, ahol a helyi magyar katolikus közösséggel ismerkedik a Pax Romana elnöke, majd Nagyszőlősön a helyi katolikus értelmiségiekkel, Nevetlenfaluban pedig a görög katolikus egyház ifjúsági találkozójának résztvevőivel találkozik.

-nagy-