Már a Kárpátok is drága?

Hová menjünk nyaralni? (2.)

2003. június 27., 02:00 , 128. szám

A nyár gyermekeink jól megérdemelt pihenésének ideje. Sokunknak főhet is a feje, hol tudhatjuk biztos helyen szemünk fényét az őszi iskolakezdésig.

Megyeszerte közel harminc olyan szanatórium, üdülőközpont működik, amely kimondottan gyermeküdültetéssel foglalkozik, méghozzá viszonylag magas színvonalon – tudtuk meg Natalia Sabantól, a megyei turisztikai és üdültetési főosztály helyettes vezetőjétől.

– Az üdülőhelyek kihasználtsága a korábbiakhoz hasonlóan idén is száz százalékos, a szálláshelyek már márciusban, áprilisban elkeltek. A meseszép tájjal, egészséges környezettel büszkélkedő kárpátokbeli telepeken azonban, paradox módon, elsősorban nem a kárpátaljai gyerekek pihennek, hanem a megye határain túlról érkezők. Ennek oka, hogy az általában 24 napra szóló, átlagosan 600-800 hrivnyás beutalókat helyben csak kevesen tudják megfizetni.

Persze az is igaz, hogy a tehetős kárpátaljai szülők, ha már üdültetik gyereküket, elsősorban a tengerpartra küldik őket. A legnépszerűbb a Fekete-tenger, ahol egy 14 napos üdülés ára teljes panziós ellátás esetén 600-700 hr, plusz útiköltség. A Krím félsziget üdülőtelepeinek beutalói ennél is borsosabbak, az utazási irodák adatai szerint színvonaltól függően három hétre 995-1600 hrivnyába kerülnek (napi ötszöri étkezés, közeli tengerpart vagy saját zárt strand stb.). (Érdeklődni a Szogyisz Kárpáti turisztikai irodánál lehet, tel.: 8-22-61-23-23.)

Ami az állami gyermeküdültetést és táboroztatást illeti, idén komoly költségvetési pénzeket szánnak erre a célra. A megyei büdzsé 1,8, a járási és városi költségvetések összesen 1,7 millió hrivnyát juttatnak a gyerekek nyaraltatására, egészségügyi rehabilitációjára.

– Van hová tenni a pénzt – biztosít Okszana Tkacsenko, a megyei család- és ifjúságvédelmi főosztály vezetője. – Sok az olyan kiskorú, aki egészségügyi, szociális, családi szempontból állami segítségre szorul. Néhány adat. A különböző beteggondozó intézmények megyeszerte jelenleg negyvenezer gyermeket tartanak nyilván, vagyis minden negyedik-ötödik gyerek valamilyen egészségügyi rehabilitációra szorul. A rokkant gyerekek száma meghaladja az 1700-at, az árva gyerekeké a kétezret. Több tízezer fiatal nevelkedik szűkös anyagi körülmények között, közülük sokan, szintén ezres nagyságrendben, veszélyeztetett családban. Jelenleg 17 ezer kedvezményezett gyermek üdül vagy táborozik, a nyár végéig pedig 60 ezer gyermeket szeretnénk bevonni a programba (tavaly ez a szám 26,9 ezer volt). Összesen 284 különböző intézmény – iskolai tábor, vidéki munkatábor, üdülőtelep és szanatórium – fogadja a gyerekeket. A szülők, gondozók ez­ ügy­ben a helyi tanácsoknál, illetve az illetékes család- és ifjúságvédelmi osztályoknál érdeklődhetnek.

A munkahellyel rendelkező szülők az illetékes szakszervezetnél is tudakolózhatnak a gyermeküdültetési lehetőségekről. Idén a szakszervezet és a társadalombiztosítási alap megyei tagozata a tervek szerint mintegy egymillió hrivnyát költ a kiskorúak nyári gyógyüdültetésére. Ez közel 5000 érintett nyaraltatására elegendő. A szakszervezeti tagok viszonylag ol­csón juthatnak beutalóhoz. Az üdülési költség átlagosan napi 26-28 hrivnya, ebből 16-ot (étkeztetés, kulturális program) a társadalombiztosítási alap fizet, 2-3 hr a szülőt terheli, a fennmaradó összeget az adott vállalat és a szakszervezet állja. Ezek a beutalók a Zakarpatturiszt turisztikai központjaiba szólnak.

Az egykori úttörőtáborok helyén megyeszerte jelenleg 11 nyári tábor található. Ezek mű­ködési rendjéről, beutalóik áráról a helyileg illetékes járási, illetve városi oktatási osztályok szolgálhatnak információval.

P. Zs.