„Mi voltunk az első fecskék”

Ungváron jubilál a Fuji Expressz

2003. június 27., 02:00 , 128. szám

A régi fotósok még emlé­keznek arra, hogy a kilencvenes évek legelején valamely magyarországi városig, de minimum Ungvárig kellett utaznia annak, aki laborban akarta filmjét kidolgoztatni. Azóta nagyot változott a fotóvilág: okosodtak a képrögzítők, fejlődött a technológia, és a szolgáltatók is megszaporodtak. Újab­ban a postakirendeltségek közvetítésével már a legkisebb településen is házhoz jön a kész negatív, fénykép.

A szakemberek úgy tartják, a több mint egy évszázadra visszatekintő hagyományos filmtechnológia mára elérte a lehetőségeihez mért csúcsminőséget. Ezzel szemben a néhány éve vidékünkön is megjelent digitális fotózás szinte napról napra fejlődik. A számítógépek, mobiltelefonok mintájára a digitális fényképezőgép, a számítógépes fényképkészítés és -feldolgozás is rohamosan korszerűsödik, minden újabb technológiai nemzedék igyek­szik kiküszöbölni elődje hiá­nyos­sá­gait. Egy másfél éve még csúcsminőségnek, szuper­intel­li­gens­nek tartott digitális fény­ké­pe­zőgép például mára elavult szerkezetnek számít a legújabb gép­cso­dákhoz képest.

Az utóbbi időben szemmel láthatóan csökkent a hagyo­má­nyos fotóműtermek száma, a ki­dolgozó laboroké viszont ugrásszerűen megnőtt. Ungváron például jelenleg az előbbiből négy, az utóbbiból viszont nyolc működik. Alig hihető, hogy tíz éve még csupán egyetlen modern fotólabor működött az egész megyében. Ez az első fecske a Fuji Expressz volt, amely 1993. június 30-án nyílt meg a megyeszékhely Szmericska szolgál­tató­központjában.

– Jól emlékszem, hogy tíz éve még a fél-kompakt fényképezőgépek is „menőnek” számítottak? – kérdezem Fe­dor Lászlót, a Fuji Expressz szaküzlet vezetőjét.

– Így igaz. Ezeknél a gépeknél már nem kellett élességet állítani, de filmérzékenységet még igen, és egyéb téren is „irányításra” szorultak. A mai automata masinákkal ugyanakkor már egy gyermek is képes fényképezni. Amikor üzembe helyeztük az első Fuji gyorslabort, a vásárlóközönség még eléggé bizalmatlan volt az új generációjú nyersanyagokkal szem­ben. Aztán idővel a fotósok meggyőződtek a filmdobozokon feltüntetett adatok hitelességéről, a kész fényképek fix minőségéről.

– A gyakorlatban hogyan fér meg egymással a profi és a hobbifotózás?

– Véleményem szerint mindkettőnek meg­van a maga létjogosultsága. Bizonyos esetekben mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, pl. esküvő, egyéb fontos családi vagy vállalati-hivatali eseményeknél, érettségi tabló, reklámanyag stb. készítésekor. Családon belül viszont, például egy kiránduláson, partin – némi tehetséggel – bárki készíthet jó, a megörökítés céljához mérten elfogadható fotókat.

– Valóban annyian fotózunk, mint ahány szolgáltatót látni manapság? – kérdeztük Ger­zsenyi Jánost, a Szme­rics­ka szolgáltatóközpont vezér­igazgatóját.

– Ez relatív. A vevőnek az a jó, ha minél több helyen fogadják és szolgálják ki, a vállalkozónak pedig az, ha egészséges a kon­ku­rencia, kiszámítható piaci közegben dolgozhat. A valóság persze sosem egyezik az ideálissal. Most éppen túltelített a piac, dúl a konkurenciaharc, de legalább nem gyújtják ránk a labort, mint az a hőskorban megesett. A vevőkörünk annyiban változott, hogy míg korábban a fotózásból élő fényképészek voltak a legfőbb megrendelőink, ma már az amatőr és hobbifotósok vannak túlsúlyban. Ugyanakkor, bár a viszonylag olcsó fényképezőgép napjainkra tömegcikké vált, a szűkös családi jövedelmek miatt sokak számára mégis egyre inkább luxust jelent egy-két film „ellövése” évente.

– A versenyhelyzet nyilván megköveteli a vásárlók igényeihez való igazodást.

– Így van. Például amikor a be nem jelentett áramszünetek miatt állandóan fennállt a kidolgozás késedelmének veszélye, egy nagy értékű generátorba invesztáltuk a szabad tőkénket és vállaltuk a pontosságot. Jelen pillanatban az egyedi szolgáltatásokkal igyekszünk „többet adni” a klienseinknek.

– Milyen meglepetéssel készülnek a Fuji Expressz tízéves jubileumára?

– Június 30-tól tíz héten keresztül minden 10. képet ingyen készítünk, és minden nyersanyagot, fotózási kelléket 10%-os kedvezménnyel értékesítünk.

– Mit tekint az eltelt időszak meghatározó eredményének?

– A legszebbnek azt tartom, hogy nagyon sok visszatérő megrendelőnk van. Az egykor esküvői képeiket nálunk kidolgoztató fiatal párok ma már a gyermekeikről készült fotóikat is itt rendelik. Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy ezúton köszönjem meg vásárlóink hűségét.

- nagy -