Módosították a státustörvényt

Az Országgyűlés megszavazta

2003. június 27., 02:00 , 128. szám

A Magyar Országgyűlés hétfőn elfogadta a kedvezménytörvény módosítását. A parlament név szerint szavazott a javaslatról, elutasítva valamennyi ellenzéki indítványt. A voksolás eredménye 193 igen, 177 nem szavazat volt.

A bevezetésből törölték az egységes magyar nemzet fogalmát. A változtatás szerint Magyarország, ha az érintett állam igényli, kétoldalú kormányközi megállapodás alapján nyújt oktatási és kulturális támogatást a határon túli magyarságnak. Az anyaországban igénybe vehető kedvezményeket elsősorban oktatási és kulturális területre korlátozták. A szülőföldön, magyar iskolában tanuló gyermekek támogatása nemzetiségtől függetlenül jár egygyerekes családoknak is, és ottani magyar szervezeteken, szülői- és pedagógusszövetségeken keresztül fizetik majd ki.

Kovács László külügyminiszter élénk ellenzéki tiltakozások közepette hangsúlyozta: a törvény gyakorlati jelentősége nem csökken, egyes kedvezmények bővülnek is, viszont a változtatások alkalmazhatóvá teszik a jogszabályt és megszüntetik a konfliktusokat a szomszédos országokkal.

Németh Zsolt a demokratikus eljárás karikatúrájának nevezte a kedvezménytörvény módosítását. A fideszes politikus kifogásolta, hogy a jogszabály-változtatást egy nap alatt intézte el a kormányzat. Úgy vél­te, a törvény módosításával Magyar­ország egyoldalú engedményt tesz, ami diplomáciai szarvashiba.

A szavazást követően a fel­vi­déki MKP és az erdélyi RMDSZ képviselői elégedetten nyilatkoztak a kedvezménytörvény módosításáról. Továbbra sem ért egyet viszont a módosítással Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke.

Szlovákia a módosított ked­vez­ménytörvényt sem tartja el­fo­gadhatónak – nyilatkozta a saj­tó­nak a budapesti szavazás után Mi­kulas Dzurinda mi­nisz­ter­elnök, s bizonyos fenntartásokat han­goz­tat­ott a módosított jog­szabállyal kap­cso­lat­ban a román kormány is.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség el­nöke a szavazást követően a ma­gyar nemzet önmegalázási gesz­tusának nevezte a módosítást.