A Janecsekek mindig cirkuszigazgatók voltak

Beregszászban búcsúzik a prágai vándorcirkusz

2003. július 4., 02:00 , 129. szám
Marcel Janecsek és egyik kedvence

Június 3–6. között Beregszászban tartja kárpátaljai vendégszereplésének utolsó előadásait a Marcel és Vera Janecsek vezette, Prágából érkezett vándorcirkusz. Ungvár és Munkács után a Vérke-parti város Bútorgyártó stadionjának területén látható-hallható az „Attrakcióóó!”.

– A porondon bemutatkozik egy mérges-sörényes oroszlán, a villogó szemű fekete párduc, a nesztelen léptű jaguár, egy szelíd póniló, valamint közel két tucat káprázatosan szép és okos galamb. Lesznek légtornászok, zsonglőrök és természetesen porondra lép Borjusza, a bohóc, aki, bár mindvégig a mások orra alá igyekszik borsot törni, végül mindig maga húzza a rövidebbet. A legfiatalabb társulati tag még tízéves sincs, továbbá egy liliputi emberke is „erősíti” a csapatot – tájékoztat Marcel Janecsek állatidomár és cirkuszigazgató.

– Bár közel tíz éve jártam erre utoljára, most sem csalódtam a kultúratisztelő kárpátaljai közönségben – mondja. – A vándorélet ma sem könnyű, az előadások bevételei ritkán fedezik az állandó kiadásokat. Azt szoktam mondani, hogy valamennyi Jane­csek – dédapám, nagyapám, édesapám – mind cirkuszigazgató volt, így én is ehhez értek, és nem tudok piacolni vagy házat építeni. Tesszük a dolgunkat, amíg tudjuk, amíg szeret és elfogad a közönség.

A 11 prágai és ukrajnai művész közös produkcióját vidékünk után Ivano-Frankovszk és Csernyigov megyékben láthatja majd a közönség.

-nagy-