Nem költünk a biztonságra

Sajtótájékoztatót tartott az ÁŐVSZ

2003. július 4., 02:00 , 129. szám

1126 létesítmény – többek között 32 távközlési objektum, 15 benzinkút, 12 oktatási intézmény – őrzését látja el Kárpátalján a megyei belügyi főosztály mellett működő állami őrző-védő szolgálat (ÁŐVSZ) – hangzott el Olekszandr Ko­nyu­soknak, az ÁŐVSZ parancsnokának múlt heti ungvári sajtótájékoztatóján.

A szolgálatnak az elmúlt fél évben végzett munkájával kapcsolatban többek között elhangzott, a lakásbetörések számának növekedése ellenére továbbra is igen kevés magánlakás tulajdonosa kötött szerződést a szolgálattal riasztóberendezések telepítésére, s azoknak a központi ügyeleti rendszerbe történő bekötésére. Igaz, ez részben annak következménye is, hogy a telefontársaság nem minden esetben tud telefonvonalat biztosítani erre a célra. Kárpátalján egyébként jelenleg mindössze 189 lakás áll az ÁőVSZ riasztórendszerének felügyelete alatt – többségük a megyeszékhelyen –, holott az adott szolgáltatás igénybevétele nem kerül többe havi 30-50 hriv­nyánál, aminek kifizetése nem jelenthet túl nagy terhet a módosabb családoknak, s főleg az újgazdagoknak. A riasztóval felszerelt több mint ezer objektum túlnyomó többségét így ma az állami intézmények és a gazdasági létesítmények teszik ki, a rendszerhez csatlakozók száma egyébként folyamatosan növekszik.

Olekszandr Ko­nyusok tájékoztatása szerint az őrzésük alatt álló objektumokon a szolgálat munkatársai 21 bűntettre derítettek fényt, s összességében 352 bűncselekmény felderítésében, illetve megelőzésében vettek részt.

Baráth József