István, a király Csíksomlyón

2003. július 11., 02:00 , 130. szám

Több százezer néző előtt mutatták be szombaton este a romániai Csíksomlyón az István, a király című rockoperát. A magyarországi bemutató után húsz évvel első ízben láthatta élőben az erdélyi közönség Szörényi Levente és Bródy János alkotását.

A székelyföldi rendezvény védnöke Mádl Ferenc köztársasági elnök felesége, Mádl Dalma volt. Az eredeti szereposztásból a Koppányt megszemélyesítő Vi­kidál Gyula és az öreg regös sze­repében ének­lő szövegkönyvíró, Bródy János lépett szín­re Csík­som­lyón. Az Istvánt alakító Varga Miklósnak a 20 évvel ezelőtti előadáson csak a hangja szólt.

Az erdélyi ősbemutató rendezője és koreográfusa Novák Ferenc, a húsz évvel ezelőtti előadás koreográfusa volt. Sarolt szerepét Kováts Kriszta alakította. Az előadók között többen erdélyi származásúak voltak, néhányan közülük ifjúkorukban az akkori román hatóságok zaklatásainak voltak kitéve a rockopera hallgatása miatt.

Az előadás táncjeleneteit a Honvéd táncszínház, valamint a sepsiszentgyörgyi Háromszék Együttes és a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együt­tes táncművészeiből verbuvált csapat mutatta be.

A darabot a pünkösdszombati csík­somlyói búcsúk színhelyén, a két Somlyó-hegy közötti nyeregben emelt Hármashalom oltárszínpadon vitték színre. A becslések szerint mintegy 350 ezer néző nemcsak a környékről, de Erdély valamennyi magyarlakta területéről érkezett Csíksomlyóra, ezenkívül nagyon sok magyarországi gépkocsit is lehetett látni a környéken.

A belépés ingyenes volt, az előadás mintegy 30 millió forintot kitevő költségeit a támogatók fedezték.

A kilencvenes évek elején voltak már próbálkozások a rockopera erdélyi, csík­somlyói be­­mutatója megszervezésére. A mű akkori bemutatása nem a román hivatalos szervek, hanem a magyar szervezetek közötti ellentétek, nézeteltérések miatt hiúsult meg.

Az előadás az Ezer Székely Leány Napja rendezvénysorozatát zárta. Az eseményt évente megrendezik Csík­so­m­lyón. A találkozót 1931-ben kezdeményezte Domokos Pál Péter neves néprajzkutató a népdal, a néptánc, a népzene és a népviselet megőrzése, továbbadása és népszerűsítése céljából. Mint megannyi hasonló rendezvényt, amit nem lehetett a kommunista ünneprendszerbe beszorítani, ezt is betiltották. 1990-ben indult újra a találkozók szervezése, 2000 óta lebonyolításukat az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány vállalja magára.

Az előadást a Magyar Televízió kettes csatornája élőben közvetítette.

MTI–Kárpátalja